Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Lahden eteläisen kehätien pysyvät työllisyysvaikutukset merkittäviä – hankkeen hyödyt selvitetty

Lahden eteläisen kehätien pysyvät työllisyysvaikutukset merkittäviä – hankkeen hyödyt selvitetty

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2015 klo 07:45
Julkaisija: Lahden kaupunki / Heini Moisio

Lahden eteläinen kehätie avaa tutkitusti väylän kasvulle ja uusille yrityksille: kasvavan kaupungin potentiaali valjastetaan metropolialueen hyödyksi. Uudet selvitykset osoittavat, että kehätie parantaa elinkeinoelämän edellytyksiä luoda työpaikkoja ja kasvua.

Lahti on viimeisiä Suomen suurista kaupungeista, joissa raskasliikenteinen valtatie halkaisee keskustan vaikeuttaen sen kehittymistä. Valtatie 12 erottaa muun muassa matkakeskuksen ja rautatieaseman ydinkeskustasta, mikä olisi kiinnostavinta kaupunkikehityksen, työpaikkojen ja asumisen aluetta Lahdessa. Liikenteen turvallisuus kärsii ja häiriöt sujuvuudessa rasittavat elinkeinoelämää.

Mahdollistaa valtakunnallisesti 16 000 työpaikan syntymisen

Taloustutkimus Oy:n ja Sweco Oy:n tekemissä selvityksissä tarkasteltiin erityisesti työllisyyteen liittyviä hyötyjä. Kehätie- hankkeen kautta syntyy 5 000–6 000 pitkän aikavälin pysyvää työpaikkaa, ja eteläisen kehätien rakentaminen mahdollistaa valtakunnallisesti jopa 16 000 työpaikan syntymisen. Rakentaminen on työvoimavaltaista: rakennusaikainen vaikutus on 2 750 htv. Aiemmat kehätiehankkeet Suomessa ovat luoneet pysyviä työpaikkoja 1 000–5 000.

Lahden rautatieaseman tuntumassa oleva Askonalue on tulevaisuuden liiketoiminnan keskus, jossa panostetaan jo nyt digitaalisen liiketoiminnan kehitykseen. Uusi tielinjaus mahdollistaisi alueen ja työpaikkamäärän kasvun.

Teollisuuden kasvukäytävän elvytys

Lahden eteläinen kehätie (valtatie 12) yhdistää Suomen niin pohjois–etelä- kuin itä–länsi-suunnassakin: väylä on teollisuuden kasvukäytävä. Elinkeinoelämän edellytykset paranevat, sillä hankkeella turvataan valtakunnallista sujuvuutta, luotettavuutta ja täsmällisyyttä. Näin luodaan paremmat liiketoiminnan edellytykset ja mahdollistetaan Suomen kilpailukyvyn kasvua.

Valtatiellä liikenteen kasvuksi on ennustettu 25–32% vuoteen 2030 mennessä. Uusi väylä helpottaa liikenteen painetta: kaupungin keskusta ei hidasta raskaan liikenteen kulkua ja työmatkaliikenne pääkaupunkiseudulle helpottuu.

Lisää asumista Lahteen

Selvityksen mukaan kehätie tuo Lahden alueelle 6 500 asuntoa ja 14 000 asukasta. Tämä helpottaa osaltaan metropolialueen sekä Lahden muuttovoittoalueen asuntopainetta. Hankkeella varaudutaan tulevaisuuden maankäyttöön: teollisuus asettuu kehätien varteen toimivien yhteyksien äärelle, ja keskusta vapautuu palveluille. Hyvät yhteydet ja kehittyvä kaupunkikeskusta hyödyttävät koko metropolialuetta.

Tulokset julkaistaan koko laajuudessaan tänään iltapäivällä keskustelutilaisuudessa Lahti – tie, tulevaisuus ja metro- polialueen kasvu. Pääpuhujana tilaisuudessa on liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

 

Lisätietoja
Elina Laavi
Yhteysjohtaja, Lahden kaupunki
elina.laavi@lahti.fi, 040 708 2121

 

Lähteet
Pasi Holm, Taloustutkimus Oy: Lahden eteläisen kehätien yhdyskuntarakenne- ja työllisyysvaikutukset (2015)
Sweco Oy: Lahden eteläisen kehätien vaikutus työpaikkoihin (2015)

Liitetiedostot

 
Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.
Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs