Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kymmenen miljardin sopeutus kasvua vaarantamatta

Teknologiateollisuus ry

Kymmenen miljardin sopeutus kasvua vaarantamatta

Tiedote.
Julkaistu: 04.07.2014 klo 10:14
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Suomen on hyödynnettävä omat vahvuutensa niukan kasvun aikana. Julkisissa menoissa on noin 10 miljardin euron leikkaustarve. Sopeutustoimet eivät saa vaarantaa kasvua.

Suomen on tarjottava yrityksille kilpailukykyinen toimintaympäristö. Tämä edellyttää kevyttä hallintoa ja ketterää hallintotapaa.

- Varsinkin pk-yritysten on käytettävä resurssinsa liiketoiminnan kasvattamiseen ja kansainvälistämiseen, ei byrokratiasta selviämiseen, Teknologiateollisuuden johtaja Ilkka Niemelä painottaa.

Eri hallintoviranomaiset ovat Niemelän mukaan edelleen liian paljon omissa saarekkeissaan, eikä tietoa pystytä hyödyntämään.

- Julkisen sektorin muutosherkkyys ja kriisitietoisuus eivät vielä ole kehittyneet riittävästi, Niemelä huomauttaa.

Britannian pääministerin David Cameronin vaatimukset byrokratian vähentämiseksi EU:ssa ja jäsenmaiden päätäntävallan lisäämiseksi sekä Saksan valtionvarainministerin Wolfgang Schäublen velanoton jäädyttävä budjettiehdotus ovat hyviä esimerkkejä niin uudelle EU-parlamentille kuin Suomellekin.

Suomen on hyödynnettävä vahvuutensa

EU:n suuri laiva kääntyy kuitenkin hitaasti. Suomen on käytettävä ketteryytensä edukseen.

- Meillä on paljon asioita, joita voimme kehittää itse. Omat vahvuudet on hyödynnettävä. Kansallinen palveluväylä on otettava nopeasti käyttöön, ja reaaliaikatalouden tiedonhallintamahdollisuudet on nostettava kehityksen ytimeen, Niemelä painottaa.

- Kun yritykseltä tarvitaan jotain tietoa, tarpeen on oltava välttämätön, ja tieto on automaattisesti jaettava koko hallinnon kesken. Näin vältytään päällekkäisiltä selvityksiltä ja byrokratia kevenee.

- Viranomaistenkin työ helpottuu, kun luvat ja ilmoitukset saadaan sähköisen asioinnin piiriin.

Sopeutusta kasvua vaarantamatta

On kiistatonta, että valtion ja kuntien menoja on leikattava. Julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat nousseet 49 prosentista 58 prosenttiin vuoden 2008 jälkeen. Osuus on nyt OECD-maiden korkein.

- Näköpiirissä oleva kasvu ei riitä rahoittamaan julkisia menoja. Sopeutustoimet on kohdennettava niin, että niillä ei heikennetä kasvun edellytyksiä, Niemelä painottaa.

Niemelä arvioi, että julkisten menojen bkt-osuuden palauttaminen kestävälle tasolle edellyttää noin 10 miljardin euron eli 10 prosentin leikkauksia julkisiin menoihin.

Lisätietoja: Johtaja Ilkka Niemelä, puh. 040 545 2213.

 

Liitetiedostot

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 55 prosentista Suomen viennistä ja 80 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 300 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs