Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki 83 kuntaa

Valtiovarainministeriö

Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki 83 kuntaa

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2014 klo 10:29
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 83 kuntaa ja haettu avustussumma oli yhteensä 91,9 miljoonaa euroa. Keskimäärin korotusta haettiin 152 euroa asukasta kohden. Viime vuonna avustusta haki 108 kuntaa ja sitä myönnettiin 29 kunnalle yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna korotukseen on käytettävissä enintään 20 miljoonaa euroa. Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakuaika päättyi 1. syyskuuta.

Hakijakunnista 69:ssä on alle 10000 asukasta. Suhteellisesti eniten hakemuksia tuli Kainuusta, jonka kunnista 55 prosenttia haki korotusta (viisi kuntaa yhdeksästä). Toiseksi eniten hakemuksia tuli Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta: puolet kunnista haki korotusta. Vähiten hakemuksia tuli Kanta-Hämeestä, jonka yhdestätoista kunnasta vain yksi jätti hakemuksen.

Kuntien harkinnanvaraisesta korotuksesta päättää valtioneuvosto liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon esityksestä. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan lain mukaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Valtio voi asettaa avustusten myöntämiselle ja käytölle ehtoja, jotka koskevat kunnan talouden tervehdyttämisestä.

Kuntien tuli toimittaa valtiovarainministeriölle korotushakemuksen yhteydessä selvitys toimista talouden tasapainottamiseksi. Korotuksen myöntäminen perustuu pääosin tilinpäätöksistä saataviin talouden tunnuslukuihin. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään kunnan omiin toimiin talouden tervehdyttämiseksi sekä sellaisin poikkeuksellisiin ja tilapäisiin tekijöihin tämän vuoden aikana, jotka vaikuttavat kunnan kokonaistaloudelliseen tilanteeseen.

Korotusta hakeneet kunnat

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen, 02955 30389 etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs