Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » KTAY: Valinnanvapautta voidaan ja kannattaa hyödyntää kuntoutuspalveluissa laajasti

KTAY: Valinnanvapautta voidaan ja kannattaa hyödyntää kuntoutuspalveluissa laajasti

Tiedote.
Julkaistu: 15.03.2016 klo 13:49
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Odotettu selvityshenkilöryhmän väliraportti tekee hyvän avauksen kevään keskusteluun valinnanvapauden toteuttamisen malleista ja monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamisen vaihtoehdoista.

Rahoitusta ja valinnanvapautta koskevat uudistukset ovat keskiössä, kun tavoitellaan tulevaisuuden palvelutarpeisiin vastaamaan kykenevää palvelujärjestelmää. Kun kuntoutuspalvelut tukevat ja täydentävät onnistuneesti muiden järjestelmän osien toimintoja, ne aikaansaavat vaikuttavuus- ja kustannushyötyjä.

Oikeansuuntaiseen toteutukseen ohjaavat rakenteet luovat palvelujärjestelmämme perustan. 

– Olemme pitkällä, kun saamme valtion, maakunnat, kunnat, palvelujen tuottajat, alan ammattilaiset ja asiakkaat toimimaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Onnistuminen konkretisoituu, kun pystymme siirtämään toimintamme painopisteitä, kehittämään toimintatapoja ja uudistamaan sisältöjä, painottaa Kuntoutuksen toimialayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mika Pekkonen.

Järjestelmämme tarvitsee toimiakseen riittävän vahvat ja osaavat palvelujen järjestäjät. Niiden tulee pystyä hallitsemaan kokonaisuutta ja ohjaamaan palveluiden tuotantoa.

– Järjestäjän ja tuottajan selkeä eriyttäminen on edellytys toimivalle monituottajamallille. Tuotaessa palvelujärjestelmään vapautta valita, korostuvat selkeät roolitukset sekä järjestäjän irrallisuus tuotannosta entisestään. Järjestäjän ja tuottajan hallinnollisen erottamisen haasteellisuudesta on meillä omakohtaisia kokemuksia. Näitä kokemuksia on tärkeä hyödyntää, tähdentää Pekkonen.

Työryhmän linjaus olla puuttumatta kuntoutuksen järjestämisvastuisiin ainakaan sote-uudistuksen alkuvaiheessa on Pekkosen mielestä perusteltu. Moninaisen, erityispiirteitä sisältävän ja useiden muiden toimintajärjestelmien toimintaan sidoksissa olevan kuntoutusjärjestelmän roolin ja aseman kehittäminen palvelujärjestelmässä vaatii paneutumista.

Pekkonen haastaa analyyttiseen ja avarakatseiseen jatkovalmisteluun pohdittaessa kuntoutuksen järjestämis- ja rahoitusvastuiden tulevaisuutta. Esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen vahvaa roolia kuntoutuspalvelujen järjestäjänä ja rahoittajana myös jatkossa tukevat useat merkitykselliset tosiasiat. Muuhun palvelujärjestelmään nykyistä paremmin integroituvat ja ihmisten työ- ja toimintakykyä tukevat kuntoutuspalvelut voidaan toteuttaa useammalla tavalla.

– Kuntoutuksen palveluvalikoimasta löytyy keinoja useiden keskeisten yhteiskunnallisten pyrkimysten tukemiseksi ja haasteiden ratkaisemiseksi, päättää Pekkonen.

 

 

Lisätietoja:

hallituksen puheenjohtaja, Mika Pekkonen, 020 751 6778

elinkeinopoliittinen asiantuntija, Jarno Talvitie, 050 569 5755

 

 

Vuonna 2011 perustetun Kuntoutuksen toimialayhdistyksen tavoitteina on toimialan toimintaedellytysten turvaaminen ja kuntoutuksen määrällinen ja laadullinen kehittäminen sekä toisaalta toimia jäsentensä yhteistoiminnan edistäjänä, edunvalvojana ja edustajana. www.ktay.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs