Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kehysriihestä säästöjä luonnolle ja valtiolle

Suomen luonnonsuojeluliitto

Kehysriihestä säästöjä luonnolle ja valtiolle

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2013 klo 09:04
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Valtiovarainministeriö on laatinut selvityksen, jonka mukaan Suomen valtio tukee ympäristölle haitallista toimintaa vuosittain vähintään 5 - 6 miljardilla eurolla. Selvityksessä on löydetty yli 20 suoraa rahallista tukea tai verotukea, jotka lisäävät ympäristörasitusta.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää selvitystä arvokkaana välineenä valtion tukien tervehdyttämiseksi.

"Hallituspuolueet etsivät kehysriihen budjettineuvotteluissa kuumeisesti säästömahdollisuuksia. Selvitys haitallisista tuista tarjoaa erinomaisen hyödyllistä tietoa tulevaa kehysriihtä silmällä pitäen", muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Etenkin energia- ja liikennesektorilla on tukia, jotka kannustavat energian tuhlaukseen ja suuripäästöisten polttoaineiden käyttöön. Pelkästään runsaasti ilmastopäästöjä tuottavan ja suoluontoa köyhdyttävän turpeen käytön verohelpotukset maksavat valtiolle 130 miljoonaa euroa vuodessa. Myös maa- ja metsätaloutta tuetaan sadoilla miljoonilla euroilla ilman, että tuen myöntämisessä huomioidaan ympäristön pilaantumista, kuten järvien rehevöitymistä.

"Tuille voi olla sosiaalisia tai elinkeinopoliittisia syitä. Ne tulee kuitenkin suunnitella uudelleen niin, että yrityksiä kannustetaan samalla vähentämään päästöjä ja luonnonvarojen tuhlaamista. Energian kuluttamisen sijaan tulisi tukea investointeja energian säästämiseksi", Yrjö-Koskinen sanoo.

Suomi on sitoutunut myös monissa kansainvälisissä sopimuksissa ympäristölle haitallisten tukien karsimiseen. Näitä ovat esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen konferenssien loppuasiakirjat.

"Säästöpaineiden alla hallitus joutuu miettimään, säästetäänkö vaikkapa eläkkeistä tai Itämeren suojelusta. Nyt on oikea aika aloittaa Suomessakin haitallisten tukien karsiminen. Näin ympäristön ja valtiontalouden tila kohenevat käsi kädessä", Yrjö-Koskinen kannustaa.

 

Lisätiedot:

Eero Yrjö-Koskinen, toiminnanjohtaja, SLL, puh. 050-34 78778

Valtioneuvoston tutkimus-, ennakointi- ja arviointitoimintaa koordinoiva työryhmä. Strategisen tutkimus- ja arviointisuunnitelman tuloksia 29.1.2013, Ympäristön kannalta haitalliset tuet:
http://vnk.fi/tiedostot/julkinen/pdf/2013/TA_tuloksia_29012013.pdf

 

 

--
Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) on maamme suurin ympäristöjärjestö. Sen toiminta kattaa koko maan Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs