Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kansainvälisesti tunnustettu seksuaalivähemmistöjen puolustaja Helsinkiin

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Kansainvälisesti tunnustettu seksuaalivähemmistöjen puolustaja Helsinkiin

Tiedote.
Julkaistu: 10.09.2013 klo 13:02
Julkaisija: Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Kasha Jacqueline Nabagesera on nainen, joka kotimaassaan Ugandassa on henkensä uhalla taistellut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Itsekin seksuaalivähemmistöön kuuluva Nabagesera saapuu Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin vieraaksi Helsinkiin 17.–21. syyskuuta.

Nabagesera on yli kymmenen vuoden ajan puolustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Hänet palkittiin vuonna 2011 ihmisoikeuksien Nobeliksi kutsutulla kansainvälisellä Martin Ennals –ihmisoikeuspuolustajapalkinnolla ja tänä vuonna Nürnbergin kansainvälisellä ihmisoikeuspalkinnolla.

Nabageseran kotimaassa Ugandassa on vireillä laajaa kansainvälistä huomiota saanut homoseksuaalisuuden vastainen lakialoite. Laista tulee maailman ankarimpia, jos se hyväksytään parlamentissa. Jo nyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva voi Ugandassa menettää työpaikkansa, joutua perheensä hylkäämäksi, pahoinpitelyn kohteeksi tai jopa menettää henkensä.

“Ugandassa lainsäädäntöä tiukennetaan entisestään samaan aikaan, kun meillä Suomessa aktiivisesti keskustellaan tasa-arvoisesta avioliittolaista. Ihmisoikeuspuolustajien suojelu on valtioiden velvollisuus”, muistuttaa KIOSin toiminnanjohtaja Ulla Anttila.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta toimivit aktivistit ovat ahtaalla, sillä sekä yhteisön jäsenet että viranomaiset suhtautuvat heihin kielteisesti. Monet kohtaavat häirintää.

“Ihmisoikeuspuolustajilla on erityisrooli demokratian vahvistamisessa ja yhteiskunnallisessa kehityksessä, he tarvitsevat tukea ja usein myös suojelua”, muistutta Anttila.

Seminaari: Ihmisoikeuspuolustajat sosiaalisen muutoksen tekijöinä 18.9.2013

Nabagesera puhuu keskiviikkona 18.9. Kuntatalolla järjestettävässä seminaarissa Promoting Human Rights – Human Rights Defenders as Actors of Social Change. Seminaarin järjestävät yhteistyössä KIOS, Kepa, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty.

Seminaariin osallistuu myös pakistanilainen asianajaja Hina Jilani, joka on työskennellyt erityisesti naisten, lasten, vähemmistöjen ja vankien oikeuksien puolesta. Jilani oli vuosina 2000–2008 ensimmäinen YK:n ihmisoikeuspuolustajista vastaava erityisedustaja. Tänä vuonna hänet valittiin Nelson Mandelan perustamaan “The Elders” –ryhmään, johon kuuluu myös presidentti Martti Ahtisaari. Jilani vierailee Helsingissä 17.–20. syyskuuta.

Seminaarissa puhuvat myös vammaisaktivisti Krishna Gautam ja ihmisoikeuspuolustajien suojeluun erikoistunut Hassan Shire Sheikh Ugandasta. Kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä edustaa Front Line Defendersin johtaja Mary Lawlor.

Paikka: Kuntatalo, Toinen linja 14
Aika: 9.00-16.00
Seminaariohjelma:
http://www.kios.fi/english/seminars/

 

KIOS on 11 suomalaisen kansalaisjärjestön vuonna 1998 perustama säätiö, joka rahoittaa ihmisoikeushankkeita kehitysmaissa. Säätiö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja sen toimintaa tuetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ulla Anttila
Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki
puh.
040-751 6061, ulla@kios.fi, www.kios.fi

Haastattelupyynnöt:

Seminaarikoordinaattori Maarit Roström
puh. 040-952 7919, seminaari@kios.fi, www.kios.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liitetiedostot

KIOS on 11 suomalaisen kansalaisjärjestön vuonna 1998 perustama säätiö, joka rahoittaa ihmisoikeushankkeita kehitysmaissa. Säätiö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja sen toimintaa tuetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs