Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kannanotto: Vammaisten ihmisten palvelut on turvattava koko elämän ajaksi

Suomen CP-liitto ry

Kannanotto: Vammaisten ihmisten palvelut on turvattava koko elämän ajaksi

Julkaistu: 21.03.2016 klo 11:22
Julkaisija: Suomen CP-liitto ry

 

Suomen CP-liitto on huolissaan hallituksen suunnitelmista karsia vammaispalveluista 61 miljoonaa euroa vammaislainsäädännön uudistuksen yhteydessä. Suurimman osan säästöistä esitetään saatavan vammaispalvelujen rajaamisesta alle 75-vuotiaille vammaisille ihmisille. Iäkkäiden vammaisten palvelut järjestettäisiin esityksen mukaan sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain mukaisesti.

Cp-, mmc- ja hydrokefalia-vammaiset ihmiset ovat syntymästään ja varhaislapsuudestaan vammaisia. Vamma on pysyvä koko elämän ajan, eivätkä arjessa suoriutumiseen liittyvän tuen ja avun tarve vähene tietyn ikävuoden jälkeen.

Suomen CP-liitto ry vietti strategia- ja liittokokouspäiviään 19.–20.3.2016 Porissa, Yyterin Kylpylähotellissa. Satakuntalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sdp), joka toimi liittokokouksen puheenjohtajana, jakoi liittokokousväen huolen hallituksen suunnitelmista.

– Toivon, että hallitus perääntyy suunnitelmistaan, koska sillä on aidosti merkitystä kumman lain mukaisesti palvelut myönnetään, Salonen totesi painokkaasti. – Vammaispalvelulain kautta myönnettynä palvelu on subjektiivinen oikeus, mutta sosiaalihuoltolain mukaisesti palvelut ovat määräraha- ja harkintasidonnaisia.

Salonen korosti, ettei ihmisen vamma katoa, kun hän täyttää 75 vuotta. Vammainen henkilö tarvitsee vanhetessaan vanhustyön palveluita, mutta myös vammaansa liittyviä erityispalveluita.

– Kaikki ikäihmiset tarvitsevat kuntoutusta, mutta erityisesti vammaiselle vanhukselle on vielä tärkeämpää saada juuri kyseiseen vammaan liittyvää kuntoutusta, jolla voidaan tukea kotona asumista. Tämä on myös laitoshoitoa edullisempi vaihtoehto, Salonen sanoi.

Hyvin koulutetutkaan vammaiset eivät välttämättä saa palkkatyötä toiveistaan huolimatta. Suurin osa cp-, mmc- ja hydrokefalia-vammaisista ihmisistä elää takuueläkkeellä koko ikänsä. Palvelujen maksullisuus ja kulujen nouseminen saattavat ihmiset todella tiukkoihin taloudellisiin tilanteisiin.

– Tuntuu käsittämättömältä, että yli 75-vuotiailla olisi yhtäkkiä ylimääräinen maksuvara olemassa, ikään kuin heidän maksukykynsä yhtäkkiä paranisi, Salonen ihmettelee.

– Toivon, ettei tässä luoda uutta toimeentulotukea tarvitsevaa ryhmää, jolle ainoa vaihtoehto on hakea toimeentulotukea selvitäkseen niistä menoisa ja palvelukuluista, jotka aikaisemmin ovat tulleen vammaislainsäädännön kautta, Salonen korosti.

Suomen CP-liitto ry vaatii, että myös ikääntyville vaikeavammaisille ihmisille turvataan heille välttämättömät palvelut yksilöllisen tarpeen mukaan. Lailla on varmistettava heidän asemansa niin, etteivät palvelut heikkene yhtäkkiä tietyssä iässä. Palvelujen maksullisuudella ei saa heikentää toimeentuloa ja mahdollisuutta palvelujen käyttämiseen. Vammaislainsäädännön uudistus tulee viedä eteenpäin kokonaisuutena.

CP-liitto antoi liittokokouksessaan sunnuntaina 20. maaliskuuta kannanoton Vammaisten ihmisten palvelut on turvattava koko elämän ajaksi (kannanotto liitteenä).

Lisätiedot
toiminnanjohtaja
Tomi Kaasinen
tomi.kaasinen@cp-liitto.fi
p. 040 701 4881

Liitetiedostot

Suomen CP-liitto ry on cp-, mmc- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän läheistensä valtakunnallinen vammais- ja erityisliikuntajärjestö. Vuosi 2016 on CP-liiton 51. toimintavuosi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs