Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kalastuslain valmistelu pettymys Luonnonsuojeluliitolle

Suomen luonnonsuojeluliitto

Kalastuslain valmistelu pettymys Luonnonsuojeluliitolle

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2012 klo 15:27
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriön vetämä kalastuslain valmistelu on epäonnistunut. Asetettu työryhmä ei saanut määräaikaan mennessä valmiiksi yhtään konkreettista lakipykälää. Uhanalaisten kalalajien suojelu ei myöskään edennyt.

Suomen luonnonsuojeluliitto jätti tänään julkistettuun kalastuslakityöryhmän mietintöön eriävän mielipiteensä. Työryhmän työ jäi kesken ja itse lakiesityksen kirjoittaminen maa- ja metsätalousministeriön armoille. Liiton mielestä ilmeisenä vaarana on virkistyskalastuksen ja luonnon arvojen jääminen vesialueiden omistajien ja ammattikalastajien etujen varjoon.

"Työryhmä ei ehtinyt tehdä pykäläesityksiä. Nyt on epäselvää, millaisen lakiesityksen maa- ja metsätalousministeriön kalastusvirkamiehet tekevät hallitukselle ja eduskunnalle", sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Lopputulos ei täytä Jyrki Kataisen hallitusohjelman vaatimuksia. Puutteita jäi varsinkin virkistyskalastuksen kehittämiseen, vaelluskalojen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun sekä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin.

"Uhanalaiset kalalajimme eivät ole saamassa turvaa kalastuslaista. Kolmen vuoden aikana työryhmä käytti tuskin puolta päivää uhanalaisten kalalajien pohdintaan", Kuronen kertoo.

Luonnonsuojeluliiton mielestä uhanalaisiin kaloihin tulee suhtautua ja soveltaa samaa lainsäädäntöä kuin muihinkin uhanalaisiin eläimiin. Kalastuslailla voitaisiin auttaa esimerkiksi meritaimenta. Äärimmäisen uhanalainen laji tarvitsisi turvakseen täydellisen kalastuskiellon esiintymisalueilleen, kuten kutujokiinsa. Esimerkiksi kalastustapoja ja -aikoja laissa säätämällä voitaisiin auttaa myös ankeriasta, vaellussiikaa ja järvilohta.

Uudistuksen lähtökohdaksi otettiin virheellisesti vesialueen omistajan yksipuolinen etujen turvaaminen. Kuitenkin 1,8 miljoonan vapaa-ajankalastajien saaman saaliin määrä on lähes kaksinkertainen ammattikalastajiin nähden. Yli puolet Suomessa syödystä kotimaisesta kalasta on vapaa-ajankalastajien pyytämää.

Muutoksenhakupykälät, esitysten vaikutusten arviointi sekä vertailu muuhun kansainväliseen ja kansalliseen ympäristöoikeuteen jäivät myös tekemättä. Lain valmisteluvaje korostuu entisestään, kun mietinnöstä ei aiota pyytää lausuntoja vastoin hyvän lainvalmistelun periaatteita.

Syntynyt tilanne on lainvalmistelusta vastaavan ministerin vastuulla. Ministeri Jari Koskinen ei ole saanut tehostettua Sirkka-Liisa Anttilalta kesken jäänyttä lainvalmistelua. Kalastuslain uudistuksen piti olla oikeusministeriön mallihanke.

 

Lisätietoja:

- johtava asiantuntija Ilpo Kuronen, SLL, puh. 0400 153 133

- Kalastuslain kokonaisuudistuksen työryhmän mietintö (sisältää myös eriävät mielipiteet):
http://www.mmm.fi/fi/index/julkaisut/julkaisuarkisto/MMM_trm_2012_3.html

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs