Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kaivosten energiaveron kiristys heikentää kilpailukykyä – Ruotsi voittaa, maatalous ja vientiteollisuus häviävät

Teknologiateollisuus ry

Kaivosten energiaveron kiristys heikentää kilpailukykyä – Ruotsi voittaa, maatalous ja vientiteollisuus häviävät

Tiedote.
Julkaistu: 26.08.2014 klo 11:00
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Hallitus käsittelee lähipäivinä esitystä kaivosten energiaveron merkittävästä korotuksesta.

Esityksen mukaan kaivosteollisuus on tarkoitus siirtää pois teollisuuden tavanomaisesta veroluokasta ja verottaa sitä muuta teollisuutta kovemmin. Samalla kaivoksilta poistetaan energiaintensiivisen teollisuuden saamat veronpalautukset. Kaivosteollisuuden sähköveron korotuksessa on useita vaaroja, kuten esimerkiksi työpaikkojen menetys.

Yllätyksellinen veronkorotus antaa sijoittajille viestin, ettei hallitus toivo uusia kaivosinvestointeja Suomeen. Tämä hankaloittaisi uusien kaivosten avaamista ja samalla väliaikaisesti suljettuina olevien kaivosten käynnistys siirtyisi tai estyy.

Mikäli esitys hyväksytään, kaivosteollisuuden kilpailukyky ja toimintaedellytykset heikkenevät. Veronkorotus heikentäisi Suomen kilpailukykyä erityisesti Ruotsiin verrattuna. Naapurimaassamme olisi edullisempaa tuottaa rikasteita Suomeen jatkojalostettavaksi kuin vastaavilla kaivoksilla Suomessa.

Jatkojalostuksen osalta verojen aiheuttama kustannusten nousu uhkaa esimerkiksi Siilinjärven lannoiteteollisuuskeskittymän kokonaistaloudellisuutta.

Kilpailukyky voisi vaarantua myös välillisesti, sillä kustannusten nousu siirtyy kaivosten tuotteita hyödyntävään vientiteollisuuteen, kuten vaikkapa metsä- ja metalliteollisuuteen.

– Suomi on hyvässä maineessa kaivosmaana ja kaivostoiminta onkin yksi harvoista kasvualoistamme. Kaivosteollisuus ry toivoo, että hallitus harkitsisi veronkorotusta vielä uudelleen, toiminnanjohtaja Pekka Suomela Kaivosteollisuus ry:stä sanoo.

Lisätietoja:

Pekka Suomela
toiminnanjohtaja
Kaivosteollisuus ry
040 533 2848
pekka.suomela@teknologiateollisuus.fi

 

Kaivannaisteollisuus ry vaihtoi nimeä Kaivosteollisuus ry:ksi 12.8.2014. Yhdistys ajaa kaivos- ja mineraalialan, malminetsintäyhtiöiden sekä alan laite- ja teknologiavalmistajien etuja. Kaivosteollisuus ry edistää myös jäsentensä tietoa ympäristöstä ja työturvallisuudesta, organisoi tutkimusta sekä edustaa jäseniään kansainvälisissä järjestöissä. Yhdistyksessä on 44 jäsentä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs