Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Intohimosta Lappiin – sammalasiantuntijat Lapin suojelualueiden sammalia selvittämässä

Metsähallitus

Intohimosta Lappiin – sammalasiantuntijat Lapin suojelualueiden sammalia selvittämässä

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2015 klo 08:11
Julkaisija: Metsähallitus

Intohimo Lappiin vie lomallakin sääskien syötäväksi ja kalkkikalliolle konttaamaan. Lapissa retkeilevät sammalammattilaiset tekevät vapaa-ajallaan korvaamatonta työtä uhanalaisten sammalten levinneisyyden selvittämiseksi. Ilman heidän panostaan Lapin sammalista tiedettäisiin paljon vähemmän. Tänäkin kesänä he ovat tehneet hienoja lajihavaintoja muun muassa Lemmenjoen kansallispuistosta. Heidän työnsä on korvaamatonta Metsähallituksen luontopalveluille.

Merkittävän osan Lapin uhanalaisten sammalten havainnoista ovat tehneet itsenäisesti retkeilleet, vapaaehtoiset sammalasiantuntijat. Tänäkin kesänä saatiin arvokasta tietoa muun muassa Sallan, Inarin Näätämön alueen ja Lemmenjoen kansallispuiston uhanalaisista sammalista, kun Suomen sammaltyöryhmän asiantuntijat Kimmo Syrjänen ja Timo Kypärä retkeilivät lomillaan Lapissa.

Sallasta löytyi muun muassa turjansammalen ja muiden uhanalaisten kalkkikalliosammalten kasvupaikkoja ja Lemmenjoen kansallispuistosta useita kiisusammalesiintymiä. Voimakkaasti kuparipitoisilla kalliolla kasvavien, äärimmäisen uhanalaisten kiisusammalten tunnettujen esiintymien määrä Suomessa tuplaantui. Kiisusammalia esiintyy Suomessa vain Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.

Mikä saa asiantuntijan vuosi toisen jälkeen palaamaan Lappiin, tekemään vapaa-ajalla sitä mitä toiset tekevät työkseen? ”Hienot maisemat, lapinhulluus ja erikoinen lajisto”, vastaavat sammalmiehet.

Asiantuntijavapaaehtoiset ovat korvaamaton apu Metsähallituksen luontopalveluille ja lajisuojelulle. Vapaaehtoisten työllä ja harrastajilla on suuri merkitys lajitietojen keräämisessä laajojen alueiden ja pitkien välimatkojen Lapissa. Maamme suojelualueilla toimii vuosittain yli tuhat intohimoista vapaaehtoista, esimerkiksi lintujen pesiä tai riistakantoja laskien, lintuja rengastaen, pienpetoja pyytäen, kasveja ja hyönteisiä inventoiden tai vieraslajeja poistaen. 

 

Lisätietoa

Metsähallitus, erikoissuunnittelija Riikka Juutinen, puhelin 040 4867604, sähköposti riikka.juutinen(at)metsa.fi

http://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/asiantuntijat

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Lajiensuojelutyo/Eliotyoryhmat/Sammaltyoryhma

http://www.luontoon.fi/lemmenjoki

 

Liitteenä olevaa kuvaa saa käyttää asiasta uutisoitaessa.

 

Liitetiedostot

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs