Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Hedelmä- ja vihannestuottajien järjestäytymistä halutaan helpottaa

Maa- ja metsätalousministeriö

Hedelmä- ja vihannestuottajien järjestäytymistä halutaan helpottaa

Tiedote.
Julkaistu: 14.04.2014 klo 18:46
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa Luxemburgissa käytiin maanantaina keskustelu hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden kehityksestä viime vuosina. Kokouksessa Suomea edusti valtiosihteeri Risto Artjoki.

Jäsenmaat haluavat yksinkertaistaa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioita koskevia sääntöjä, jotka koetaan liian monimutkaisiksi ja raskaiksi. Yksinkertaistamisen toivotaan johtavan alan tuottajien parempaan järjestäytymiseen tuottajaorganisaatioihin, missä on tällä hetkellä suuria jäsenmaiden ja alueiden välisiä eroja. Ongelma on tunnustettu myös komission raportissa.

Myös Suomessa alan tuottajaorganisaatioita on vähän, koska järjestelmä koetaan byrokraattiseksi ja toisaalta maassamme alan harvat tuottajat sijaitsevat etäällä toisistaan.


- Sääntöjen on oltava yksinkertaisia ja avoimia. Toisaalta on otettava huomioon se, että eri sektoreilla ja alueilla on historiallisesti erilaiset toimintatavat ja tuottajaorganisaatio ei aina ole tuottajille luontainen yhteistyömuoto, valtiosihteeri Artjoki korosti.

Suomen kanta on, että hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioille varattua budjettia ei tule kasvattaa.

Neuvostossa keskusteltiin myös maitokiintiöjärjestelmän päättymisen vaikutuksista vuonna 2015. Neuvoston oikeuspalvelun mukaan kiintiönylitysmaksujen periminen viimeiseltä kiintiövuodelta on EU-lainsäädännön mukaista, vaikka se tapahtuu kiintiöjärjestelmän päättymisen jälkeen. Useat jäsenmaat halusivat lieventää ylitysmaksua muuttamalla ns. rasvakorjauskerrointa tai antamalla viljelijöille korotonta lainaa maksujen suorittamiseen. Moni jäsenmaa ja komissio halusivat pitäytyä aiemmin yhteisesti sovituissa pelinsäännöissä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 040 8266 197
etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs