Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Främjandet av öppenhet ska spela en central roll vid stora förvaltningsreformeringsprojekt

Valtiovarainministeriö

Främjandet av öppenhet ska spela en central roll vid stora förvaltningsreformeringsprojekt

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.05.2014 kl. 09:53
Utgivare: Valtiovarainministeriö

- Finland har en stark och lång tradition inom öppen förvaltning, konstaterade statssekreterare Sari Raassina i sitt tal vid mötet den 9 maj 2014 i Dublin för de Europeiska länder som deltar i partnerskapsprojektet för öppen förvaltning (Open Government Partnership).

- Medborgarnas krav om öppenhet inom förvaltningen har ökat och därför har vi ett stort arbetsfält framför oss. Främjandet av öppenhet spelar och ska spela en central roll även i stora förvaltningsreformeringsprojekt. Samhälleliga förändringar och genomslagning kan inte åstadkommas enbart genom administrativa beslut utan i samarbete med medborgarsamhället, betonade statssekreterare Raassina.  

Vid mötet för öppen förvaltning i Dublin utväxlas erfarenheter från hur man genom öppenhet kan förbättra offentlig service, stödja tillväxt, minska på fattigdom och korruption samt återställa förtroendet för administrationerna.

Finland öppnar datalager och beredning, förtydligar myndighetsspråket och stödjer medborgarsamhällsverksamheten

Finland deltar tillsammans med 63 andra länder i det internationella partnerskapsprogrammet för öppen förvaltning (Open Government Partnership). Finland har i anslutning till detta partnerskapsprogram utarbetat ett nationellt handlingsprogram. Dess viktigaste målsättningar inkluderar bland annat främjande av tydligt myndighetsspråk, ökning av öppenheten i fråga om förvaltningens beredningsprocesser, öppnande av datalager samt stödjande av frivillig medborgarsamhällsverksamhet.  

Finlands nya handlingsplan fokuserar på ökning av barns och ungas delaktighet

Tjugo europeiska länder utarbetar i dagsläget nya handlingsplaner. Finlands nya handlingsplan ska utarbetas efter sommaren. Handlingsplanen fokuserar speciellt på ökning av barns och ungas delaktighet. Programarbetet inleds med ungdomsworkshoppen Bättre Hietsu som hålls vid finansministeriet måndagen den 16 juni kl. 12-16.

Ytterligare information:
Katju Holkeri, finansråd, tfn 02955 30087

Öppen förvaltning

Bättre Hietsu –delaktighetsworkshop åt unga (på finska)

Förverkligandet av Finlands handlingsprogram (tabell indelad enligt delområden - på finska)

Öppen förvaltning –handlingsplanen 2014

www.opengovpartnership.org/countries/finland 

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs