Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Fortsättning för Greklands anpassningsprogram, regeringen föreslår ändringar i EFSF-lagen

Valtiovarainministeriö

Fortsättning för Greklands anpassningsprogram, regeringen föreslår ändringar i EFSF-lagen

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.12.2014 kl. 12:44
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Greklands anpassningsprogram förlängs med två månader. Regeringen föreslår i syfte att verkställa beslutet att lagen om statsborgen för ett Europeiskt finansiellt stabiliseringsinstrument (EFSF) skulle ändras. 

Eurogruppen kom måndagen den 8 december överens om att förlänga giltighetstiden för Greklands andra anpassningsprogram med två månader. Anpassningsprogrammet skulle ha löpt ut vid utgången av innevarande år.

Verkställandet av anpassningsprogrammet har framskridit, men det är inte möjligt att slutföra alla åtgärder som ingår i programmet före årsskiftet. Förlängningen ger tid för säkerställandet av att reformerna som förutsätts av programmet verkställs, och skulle även göra det möjligt att betala Europeiska finansiella stabiliseringsinstrumentets sista lånerat på 1,8 miljarder euro åt Grekland i början av 2015.

Förlängningen kräver lagändringar i Finland. Regeringen överlämnade onsdagen den 10 december till riksdagen en proposition med förslag till ändring av lagen om statsborgen för ett europeiskt finansiellt stabiliseringsinstrument.

Greklands ekonomi har utvecklats i en positiv riktning under den senaste tiden. De förbättrade tillväxtutsikterna illustrerar hur reformerna som vidtagits under anpassningsprogrammets gång börjar ge resultat och förstärker Greklands återvändning in på en utvecklingsspår med hållbar tillväxt och ökande sysselsättning.

Förfrågningar:

Seppo Tanninen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30224, e-post: förnamn.efternamn@vm.fi 

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs