Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » För eget bruk! Kampanj förtydligar reseinförseln av alkohol från annat EU-land

Valtiovarainministeriö

För eget bruk! Kampanj förtydligar reseinförseln av alkohol från annat EU-land

Pressmeddelande.
Publicerad: 01.10.2014 kl. 07:08
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Är det tillåtet att föra in alkohol skattefritt från ett annat EU-land? Kan man samtidigt ta med sig lite åt kompisarna också? Krista Kosonens karikatyr Kristoffer Taxfree berättar om laglig alkoholinförsel och rättar till felaktiga uppfattningar i Taxfreefrågesport-kampanjen som inleds den 1 oktober 2014. På kampanjsidan kan du även testa hurdan alkoholinförare du själv är.  

Målet med Taxfreefrågesport-kampanjen är att korrigera de vanligaste missuppfattningarna om alkoholinförsel och att förebygga olaglig införsel.

En betydande del av finländarna är ovetande om att skattefri införsel av alkohol från ett EU-land är tillåtet endast för bruk inom den egna familjen eller som gåva, och att den dessutom ska transporteras själv. Skattefritt införd alkohol får till exempel inte serveras vid företagstillställningar eller säljas åt kompisar, ens till självkostnadspris.  

Nya anvisningar i kraft från och med juli – Tullen kan begära en utredning om syftet med införseln

Kampanjen ska även belysa de nya införselanvisningarnas betydelse för vanliga finländare.

De nya normnivåerna för alkoholinförsel trädde i kraft den 1 juli 2014. Ifall införseln överskrider den lagstadgade nivån ska införaren vid begäran ge en utredning åt Tullen om syftet med införseln.

Tullen bedömer skilt för varje fall om alkoholprodukterna rimligen avsetts för eget bruk eller för kommersiella syften. Bedömningen görs alltid ur ett övergripande perspektiv där antalet produkter är en aspekt.

Alkohol som avsetts för kommersiellt bruk ska alltid anmälas till Tullen i förväg.

”Enbart för eget internt bruk!” Putous-karikatyren Kristoffer Taxfree leder alkoholinförselfrågesporten

”Jag ville delta i kampanjen eftersom jag själv heller inte var fullt medveten om alla frågor i ämnet”, berättar Krista Kosonen. ”Det har varit kul att bidra till en så viktig sak på mitt eget sätt.”

Kampanjen som fokuserar på digital media inleds den 1 oktober 2014.

I videorna med Kristoffer Taxfree, som är bekant från Mtv3-kanalens Putous, ska uppringarna besvara frågor som gäller införsel av alkohol. Temana är bl.a. försäljning och köp av alkohol som förts in från ett annat EU-land, samt betydelsen av begreppet ”eget bruk”.

På kampanjsidan www.taxfreevisa.fi kan du även testa hurdan alkoholinförare du själv är. Testen som går in på de allra besvärligaste alkoholinförselfrågorna resulterar i en skämtsam profil som kan delas på Facebook.

Webbplatsen innehåller även annan information om alkoholinförsel och alkoholpolitik, samt en materialbank för media.

Kampanjen genomförs av finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med Tullen, Polisen, Institutet för hälsa och välfärd samt justitieministeriet.

Förfrågningar:

Liinu Lehto, kommunikationsdirektör, tfn 02955 30221

Satu Ryynänen, informatör, tfn 02955 30476

Tanja Nurmi, konsultativ  tjänsteman, tfn 02955 30335

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs