Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » FINAS-ackrediteringstjänsten överfördes till Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

FINAS-ackrediteringstjänsten överfördes till Tukes

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.01.2015 kl. 09:19
Utgivare: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Den 1 januari 2015 överfördes FINAS-ackrediteringstjänsten till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). FINAS blev Tukes ackrediteringsenhet och denna fortsätter som Finlands nationella ackrediteringsorgan under namnet FINAS-ackrediteringstjänst.

 

FINAS överfördes till Tukes från Mätteknikcentralen MIKES, vars verksamheter vid årsskiftet överfördes till och blev en del av Teknologiska forskningscentralen VTT Oy.

Ackrediteringstjänsterna fungerar på samma sätt som hittills och utan avbrott efter den administrativa förändringen.

FINAS-ackrediteringstjänsten är Finlands nationella ackrediteringsorgan, som bland annat konstaterar behörigheten hos laboratorier, certifieringsorgan och besiktningsorgan. Enligt internationella ackrediteringskrav ska det nationella ackrediteringsorganet fungera inom en sådan organisation som inte själv erbjuder tjänster för bedömning av överensstämmelse. Arbets- och näringsministeriet beslöt efter utredningar i början av 2014 att överföra FINAS till Tukes.

Hela FINAS personal överfördes 1.1.2015 till Tukes organisation, där en ackrediteringsenhet med totalt 23 medarbetare bildades. I samband med reformen överfördes ytterligare tre personer från MIKES till uppgifter inom stöd och administration vid Tukes.

FINAS personal flyttar från Otnäs i Esbo till Tukes verksamhetsställe i Böle våren 2015, så under början av året är adressuppgifterna oförändrade. FINAS telefonväxel och numren som börjar på 029 ändrades/överfördes till Tukes telefonväxel i samband med flytten, men mobiltelefonnumren förblir oförändrade. Personalens kontaktinformation finns på FINAS webbplats.

FINAS logotyp och e-postadresser hålls oförändrade, liksom även webbplatsen inklusive förteckningar över ackrediterade organisationers verksamhets- och behörighetsområden på www.finas.fi.

Efter årsskiftet är antalet anställda vid Tukes totalt 250 årsverken.

 

Närmare upplysningar lämnas av:

Generaldirektör Kimmo Peltonen, Tukes, tfn 029 5052 157, etunimi.sukunimi@tukes.fi

Direktör Leena Tikkanen, FINAS, tfn 029 5052 237, etunimi.sukunimi@finas.fi 

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakar och befrämjar den tekniska säkerheten och överensstämmelsen samt konsument- och kemikaliesäkerheten i Finland. Vårt mål är ett samhälle som är säkert, pålitligt och ekologiskt hållbart.

 

Vi övervakar produkter, tjänster och produktionssystem samt verkställer lagstiftningen inom våra tjänstområden. Vår verksamhet syftar till att skydda människor, egendom och miljö mot säkerhetsrisker.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs