Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Finansministeriet skaffar datasäkerhetstjänster åt statsförvaltningen från Kommunikationsverket

Valtiovarainministeriö

Finansministeriet skaffar datasäkerhetstjänster åt statsförvaltningen från Kommunikationsverket

Pressmeddelande.
Publicerad: 31.01.2014 kl. 13:47
Utgivare: Valtiovarainministeriö

En dygnet runt –datasäkerhetsfunktion som syftar till att garantera såväl en tillräcklig lägesbild av informations- och cybersäkerheten som statens viktigaste funktioner genom att säkra kontrollen av allvarliga och omfattande datasäkerhetsstörningar, ska inrättas under finansministeriets styrning. Verksamheten ska fokusera på förebyggandet av datasäkerhetsstörningar och tidig reagering samt stödjandet av organisationer vid allvarliga och omfattande avvikelsesituationer som gäller databehandling. Finansministeriet inledde projektet 2013 och det utgör en fortsättning på det planeringsarbete för dygnet runt -informationssäkerhetsarbete som ledningsgruppen för informations- och cybersäkerheten inom statsförvaltningen (VAHTI) utfört tidigare.

Finansministeriet undertecknade den 30 januari 2014 ett avtal om upphandling av Kommunikationsverkets datasäkerhetstjänster som komplettering till projektet för att utveckla statens dygnet runt informationssäkerhetsverksamhet (SecICT). De GovCERT-tjänster som ministeriet skaffar ska stödja statens dygnet runt -informationssäkerhetsverksamhet genom att producera stödtjänster för förebyggande, observering, utredning och informering av datasäkerhetskränkningar. GovCERT-tjänsterna gör det möjligt för statsförvaltningen att utnyttja de tjänster som Kommunikationsverkets Cybersäkerhetscenter erbjuder fullt ut. Finansministeriet skaffar förutom GovCERT-tjänsterna även GovHARO-tjänsten med vars hjälp man kompletterar observeringen av data- och cybersäkerhetshot som riktas mot statsförvaltningens Internettrafik. De tjänster som nu upphandlas piloterades under ministeriets styrning tillsammans med SecICT:s pilotkunder år 2013, och nu ska användningen av tjänsterna utvidgas inom statsförvaltningen.

Statens dygnet runt –datasäkerhetsverksamhet utvecklas i samarbete med myndigheter, ämbetsverk och ICT-serviceproducenter. I år är målet att utvidga verksamheten och tjänsterna inom statsförvaltningen med hjälp av tidigare prövade och nya lösningar, samt att planera resursfördelningen för datasäkerhetsfunktionen som fungerar dygnet runt. Målet är att statens dygnet runt –datasäkerhetsfunktion inleder sin verksamhet under 2015-2016.

Projektet för utveckling av statens dygnet runt –datasäkerhetsfunktion (på finska)

Förfrågningar:

Kimmo Janhunen, SecICT-projektchef, specialsakkunnig, JulkICT-funktionen, tfn 02955 30483
Aku Hilve, VAHTI-sekretariatets ordförande, datasäkerhetsexpert, JulkICT-funktionen, tfn 02955 30088
Erka Koivunen, ledande sakkunnig, Cybersäkerhetscentret, Kommunikationsverket, tfn 02953 90548

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs