Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Finansminister Urpilainen: Totalrevisionen av företagsbeskattningen skapar arbete i Finland

Valtiovarainministeriö

Finansminister Urpilainen: Totalrevisionen av företagsbeskattningen skapar arbete i Finland

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.11.2013 kl. 14:48
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansminister Jutta Urpilainen betraktar regeringens beslut om totalrevision av företagsbeskattningen som ytterst viktigt för Finland. Den förstärker tillsammans med arbetsmarknadsuppgörelsen och de strukturella reformerna framtidstron. Urpilainen talade inför riksdagen i samband med remissdebatten om lagpropositionerna.

- Denna proposition, som inkluderar en sänkning av samfundsskatten och skärpning av dividendbeskattningen, förbättrar Finlands konkurrenskraft och sysselsättningen och utjämnar för sin del i viss mån även inkomstskillnaderna.

Urpilainen efterlyser mera ”Supercellanda”. Hon önskade att företagen skulle våga köra med helljus, se bortom det kortfristiga svåra konjunkturläget och investera i forskning och produktutveckling, växa och sysselsätta.

- Samfundsskattesatsen sänks nu till konkurrenskraftiga 20 procent. Detta är ett meddelande till världen: Investera i Finland. Och för de företag som just nu dras med problem ingjuter det tro inför framtiden. Det lönar sig att investera i Finland och att utveckla verksamheten här.

Ur förnyandet av dividendbeskattningen som är ett led i företagsskattereformen lyfte Urpilainen fram två centrala aspekter.

- För det första samlar vi in mera pengar än förr i statskassan då all utdelning blir skattepliktig. Det är viktigt med tanke på förstärkningen av den offentliga ekonomin och rättvisheten. För det andra förbättrar vi tillväxtincitamenten då proppen som berodde på skattefri utdelning upp till 60 000 euro elimineras. Reformen innehåller alltså ett tydligt budskap till företagen: det lönar sig att växa.

Urpilainen konstaterade att det utöver verkställandet av regeringens tidigare beslut är viktigt att kontinuerligt följa upp den ekonomiska utvecklingen och var resten av världen befinner sig. Hon tillkännagav att regeringen gjort en omvärdering i fråga om skärpningen av avskrivningsrätten.

- En skärpning av avskrivningsrätten skulle i detta läge ha kunnat försvåra företagens investeringar i den mån att vi beslutade att avstå från det. Detta möjliggjordes delvis av att ändringen i fråga om beskattningen av fonder som hänförs till det fria egna kapitalet ökar på skatteintäkterna i någon mån.

- Sammanfattningsvis kan jag koncentrera att detta hör till de största företagsskattereformerna i Finlands historia. Den skapar arbetsplatser och är rättvis.

Förfrågningar: Ville Kopra, specialmedarbetare, tfn 040 826 1358

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs