Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Euroryhmä ja Ecofin-neuvosto kokoontuvat Brysselissä

Valtiovarainministeriö

Euroryhmä ja Ecofin-neuvosto kokoontuvat Brysselissä

Tiedote.
Julkaistu: 27.01.2014 klo 09:21
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Ecofin-neuvoston asialistalla on Kreikan puheenjohtajakauden työohjelman esittely sekä tilannekatsaus yhteisen pankkivalvontamekanismin (SSM) toimeenpanoon. Euroryhmässä tarkastellaan sopeutusohjelmien ja Espanjan pankkitukiohjelman väliarvioita. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen edustaa Suomea euroryhmässä. Paluumatkalla Brysselistä tiistaina ministeri Urpilainen osallistuu työväenliikkeen pohjoismaisen yhteistyökomitean SAMAKin vuosikokoukseen Kööpenhaminassa.

Euroryhmän kokouksessa maanantaina keskustellaan euron käyttöönotosta Latviassa sekä valmistautumisesta Kreikan sopeutusohjelman neljänteen väliarvioon. Lisäksi euroryhmän keskusteltavana on Portugalin sopeutusohjelman 10. väliarvio ja Espanjan pankkitukiohjelman viimeinen väliarvio.

EU-puheenjohtajamaa Kreikka esittelee Ecofin-neuvostolle tiistain kokouksessa puheenjohtajakautensa työohjelman, joka kulkee otsikolla ”Eurooppa: Yhteinen asiamme”. Ecofin-neuvoston alalla Kreikan puheenjohtajuuskauden tavoitteena on palauttaa ja vahvistaa luottamusta talous- ja rahoitusjärjestelmään sekä edistää kasvuun ja työllisyyden lisäämiseen tarvittavia toimenpiteitä. Ohjelman tavoitteisiin pyritään talous- ja rahaliiton syventämisellä sekä vahvemmalla kansallisten talouspolitiikkojen koordinoinnilla. Kreikka painottaa myös talous- ja rahaliiton sosiaalista ulottuvuutta ja jatkaa keskustelua pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen liittyen. Verotuksen osalta pyritään edistämään veronkierron ja veropetosten vastaisia toimia. Puheenjohtaja edistää myös finanssitransaktioveron toteuttamista tiiviimmän yhteistyön puitteissa.

Puheenjohtajuuskauden keskeisimpänä hankkeena on alkuvuonna pankkiunionin osalta kolmikantaneuvottelut yhteisestä kriisinratkaisumekanismista (SRM) Euroopan parlamentin ja komission kanssa. Ne tulee saada päätökseen ennen huhtikuuta, jolloin parlamentilla alkaa vaaliloma. Neuvottelut yhteistä kriisinratkaisurahastoa (SRF) koskevasta valtiosopimuksesta ovat alkaneet tammikuussa. Siitä on tarkoitus saavuttaa yhteisymmärrys samanaikaisesti kriisinratkaisumekanismia koskevan asetuksen kanssa.

Neuvostossa kuullaan myös Euroopan keskuspankin tilannekatsaus keskuspankin yhteyteen perustettavan yhteisen pankkivalvontamekanismin perustamisen etenemisestä. Lisäksi keskustellaan vakaus- ja kasvusopimuksen täytäntöönpanosta Kroatian osalta. Kroatia on ylittänyt EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa määritellyt julkisen talouden alijäämän sekä velan rajat. Neuvoston on tarkoitus tehdä päätös Kroatian liiallisesta alijäämästä ja antaa komission ehdotuksen pohjalta Kroatialle suositus siitä, millaisiin toimiin sen tulee ryhtyä tämän johdosta.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen (puh. 040 673 6818) ja pankkiunionia koskevissa kysymyksissä neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro (puh. 0295 530302)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs