Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » ET komission energiamarkkinatiedonannosta: EU:n sähkömarkkinakehitys saatava takaisin raiteilleen

Energiateollisuus ry

ET komission energiamarkkinatiedonannosta: EU:n sähkömarkkinakehitys saatava takaisin raiteilleen

Tiedote.
Julkaistu: 15.11.2012 klo 16:01
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Euroopan komission tänään julkistama tiedonanto energiamarkkinoista osoittaa, että toimivien markkinoiden kehittämisessä EU:ssa tarvitaan nyt vahvaa johtajuutta, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

– Jäsenvaltioiden hidastelu markkinoiden avaamisessa, kansalliset markkinaratkaisut sekä kansalliset uusiutuvan energian tavoitteet kansallisine tukiratkaisuineen vääristävät eurooppalaisia sähkömarkkinoita. Tämä uhkaa tulla erittäin kalliiksi niin kansalaisille kuin elinkinoelämällekin.

– Komissio on itse asettanut tavoitteen saada aikaan yhteiset, aidosti toimivat sähkön tukkumarkkinat Eurooppaan 2014 mennessä. Epäilen vahvasti, että komission tiedonannossa kuvatuilla toimenpiteillä tavoite ei siihen mennessä toteudu, vaikka tiedonannossa ilmaistaankin tahtotila mennä oikeaan suuntaan.

Tukiperusteisesti rakennettu ja voimakkaasti vaihteleva tuulivoima- ja aurinkotuotanto aiheuttavat huolia sähkön riittävyydestä monissa jäsenmaissa. Nyt nämä jäsenmaat etsivät ratkaisuja myös toimitusvarmuushaasteeseen ja valmistelevat uusiutuvan energian kansallisten tukijärjestelmien lisäksi erilaisia kansallisia tukimekanismeja, joilla pyritään varmistamaan tuotantokapasiteetin riittävyyttä.

Viime vuoden lopulla julkistettu EU:n energiatiekartta 2050 osoittaa sähkön olevan tärkeä tekijä vähähiilisen tulevaisuuden tavoittelussa. Sähkön hintaan ja energiasta aiheutuviin kokonaiskustannuksiin vaikuttavat hyvin merkittävästi markkinoiden kehittämiseksi tehtävät valinnat ja ratkaisut, korostaa Naukkarinen.

– Selvästi kustannustehokkain vaihtoehto niin ilmastohaasteen hoitamisessa kuin EU:n kilpailukyvyn turvaamisessa on monimuotoiseen tuotantoon perustuva kokonaisuus, jossa päästökauppa on keskeisenä ohjauskeinona, ja jossa myös ydinvoima on käytettävissä päästöjen vähentämiseen.

Tähän EU:n pitäisi mielestämme pyrkiä ja siihen tarvitsemme tueksi hyvin toimivat sähkömarkkinat, jolla ovat yhteiset pelisäännöt. EU:n onkin pyrittävä määrätietoisesti purkamaan monissa jäsenmaissa vielä vallitsevaa hintasääntelyä sekä yhdenmukaistamaan markkinoiden pelisääntöjä ja uusiutuvan energian nykyisin kansallisia tukijärjestelmiä.

EU:n pitäisi myös pysytä osoittamaan selvä tahtotila päästökauppajärjestelmän nostamiseksi keskeiseksi ohjauskeinoksi ja tämän kanssa päällekkäisten ohjauskeinojen, kuten uusiutuvan energian tukien, karsimiseksi tulevaisuudessa, korostaa Naukkarinen.

– Tämä on haasteellinen ja vaativa tehtävä, koska monet jäsenvaltiot haluavat toteuttaa kansallisia intressejään omilla ratkaisuillaan ja tukijärjestelmillään.

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60772
Asiantuntija Petteri Haveri, puh. 050 571 1554

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs