Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » ET hallituksen esityksestä ympäristönsuojelulain uusimiseksi: Lupamenettelyjen sujuvoittaminen vaatii vielä jatkotyötä

Energiateollisuus ry

ET hallituksen esityksestä ympäristönsuojelulain uusimiseksi: Lupamenettelyjen sujuvoittaminen vaatii vielä jatkotyötä

Tiedote.
Julkaistu: 19.12.2013 klo 13:40
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Hallituksen eduskunnalle antaman ympäristönsuojelulain uudistusesityksen keskeisiä tavoitteita on ollut lupamenettelyjen parantaminen ja nopeuttaminen. On hyvä, että direktiivin vaatimukset saadaan nyt lakiin, johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä sanoo. Ympäristölupajärjestelmän sujuvoittamisessa työ on kuitenkin vielä pahasti kesken. Ympäristönsuojelulain uudistuksenkaan ei voida sanoa parantaneen ja nopeuttaneen lupamenettelyjä.

Lupamenettelyjen osalta uudistus jäi Leskelän mukaan vajaaksi. Kun energia-ala vastaa parhaillaan yhteiskunnan asettamiin tavoitteisiin vähähiilisestä yhteiskunnasta, uusiutuvan energian lisäämisestä ja energiaomavaraisuuden parantamisesta, on alalla lupa odottaa, että ympäristölupamenettelyjen sujuvoittamista jatketaan entistä voimaperäisemmin.

Viivyttelyllä tarpeetonta epäselvyyttä investoinneille

Ympäristönsuojelulain uudistamisen yhtenä lähtökohtana on ollut teollisuuspäästödirektiivin (IED) toimeenpano. Direktiivi edellyttää merkittäviä investointeja nopealla aikataululla. Samalla se myös muuttaa lupaharkinnan keskeisiä perusteita. Investointipäätösten tekoa on vaikeuttanut epäselvyys direktiivin toimeenpanotavasta.

– Vuoden takaisen lausuntokierroksen jälkeen direktiiviä toimeenpanevia pykäliä on muutettu vain vähän. Tulkintamme mukaan lain antaminen viivästyi kotikutoisten lisäysten vuoksi ja nämä olisi voitu käsitellä pääesityksestä erillään. Investointeja suunnitteleva teollisuus on pidetty epätietoisuudessa täysin tarpeettomasti.

Luontoarvopykälä ei vastaa julkisia lupauksia

Täysin uutena elementtinä lakiesitykseen on lisätty turvesoiden sijoittumista koskeva luonnonarvopykälä. Koska pykälän tarkoituksena on ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan suojella ennen kaikkea Etelä-Suomen arvokkaimpia soita, olisi pykälä Leskelän mielestä pitänyt kirjoittaa selvemmin.

– Esitetyssä muodossaan pykälä voi johtaa epäselvyyksiin lupaprosesseissa. Siksi on varmistettava, että soveltaminen rajataan vain luonnontilaisimpiin soihin ja että lupaprosessissa jo olevat tuotantoalueet voidaan luvittaa viivytyksettä. Pykälää ei ole tarkoitettu sovellettavaksi valtioneuvoston periaatepäätöksen luonnontilaisuusluokittelun 0-2 soihin. Tämä tulisi näkyä itse pykälässä eikä vain puheissa.

– Hallituksen suo- ja turvemaiden strategian mukaisesti on tärkeä huolehtia siitä, että lupamenettely jo ojitettujen soiden osalta nopeutuu oleellisesti, jotta voidaan turvata kotimaisen energian saanti voima- ja lämpölaitoksille, Jukka Leskelä toteaa.

 

Lisätietoja:
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233
Asiantuntija Jukka Makkonen, puh. 040 702 8634

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs