Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Biotalous tuo myönteistä virtaa Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Biotalous tuo myönteistä virtaa Pohjois-Karjalaan

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2016 klo 14:49
Julkaisija: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Pohjois-Karjalassa eri mittarit osoittavat, että biotalouden edistäminen on erityisen vahvalla pohjalla ja jatkuvan kasvun eväät ovat olemassa. Hallitusohjelma tukee vahvasti biotalouden edistämistä.

- Pohjois-Karjalan maakuntaliiton metsät ja biotalous –ryhmä näkee biotalouden koulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinotoiminnan kokonaisuuden maakunnan erityisenä vahvuutena, toteaa ryhmän puheenjohtaja, maakuntahallituksen edustaja Jouni Martiskin.

- Maakuntamme on biotalouden tutkimuksen ja koulutuksen keskittymä ja tilannetta edelleen tukee yliopiston uusi biotalousohjelma. Lisäksi huomionarvoista on, että maakuntaan kaavaillaan mittavia, satojen miljoonien investointeja liittyen biotalouteen, Martiskin toteaa tyytyväisenä.

Yliopiston biotalousohjelma tavoittelee merkittävää kehitysloikkaa

Pohjois-Karjalan biotalouden tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä on eurooppalaisessa mittakaavassakin ainutlaatuinen. Itä-Suomen yliopisto, LUKE, Euroopan metsäinstituutti, SYKE, Karelia Ammattikorkeakoulu ja Joensuun Tiedepuisto muodostavat maailman mittakaavan metsäbiotalouteen erikoistuneen osaamisympäristön.

Itä-Suomen yliopiston biotalousohjelma on juuri valmistunut. Ohjelman tavoitteena on merkittävä kehitysloikka biotalouden monitieteisessä tutkimuksessa ja koulutuksessa sekä vankka tuki biotalouden käytännön kehittämiseen.

Metsät ja biotalous –ryhmä toivoo yliopistolta ohjelman koordinointiin panostusta siten, että ohjelman vieminen käytäntöön onnistuisi. Ohjelma tukeutuu metsiin, puuhun ja maankäyttöön, johon liittyen pelkästään Pohjois-Karjalassa on helposti laskettavissa yli miljardi euroa liikevaihtoa ja tuhansia työpaikkoja.

Investointibuumi Lieksassa ja Nurmeksessa

Pohjois-Karjalassa on tehty biotalouden laitosinvestointeja muutaman vuoden aikana noin 100 miljoonalla eurolla. Tulevaisuuden näkymät ovat myös vahvat. Esimerkkeinä biotalouteen investoimisesta Pohjois-Karjalassa on vireillä kaksi merkittävää biotalouskeskittymän rakentamisohjelmaa, joiden investointisuunnitelmat ovat lähes 250 miljoonaa euroa.

Lieksan Kevätniemen biojalostamo ja bioterminaali on saanut jo ympäristöluvan. Näiden investointien suuruusluokka on noin 115 miljoonaa euroa. Biojalostamon kokonaisuus tarvitsee biomassaa noin 700 000 kiintokuutiota. Alueella toimii jo nykyään lukuisia bioklusterin yrityksiä, keskeisimpinä Binderholz Nordic Oy ja Anaika-ryhmän liimapalkkituotanto.

Biojalostamon ja -terminaalin lisäksi ViherKevätniemen alueelle on investointisuunnitelmia noin 55 – 65 miljoonan euron arvosta. Kokonaisuutena puhutaan siis noin 170–180 miljoonan euron suunnitelmasta. Tämän hyvin mittavan investointiohjelman rahoituksesta pääosa kanavoituu yritysten kautta ja lisäksi merkittävät osuudet tulevat Lieksan kaupungilta ja Lieksan Teollisuuskylä Oy:ltä. Valtiovallan panostus kanavoituu molemmille tahoille.

Nurmeksen Känkkäälän bioteollisuusalueelle on puolestaan investoitu viimeisen kahden vuoden aikana noin 5,5 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on noin 1,2 miljoonaa ja loput ovat yritysinvestointeja. Alueen suunnitelmat ovat läpikäyneet kokonaisuutena myös ympäristövaikutusten arviointiprosessin.

Tavoitteena on toteuttaa alueelle noin 50–60 miljoonan euron kokonaisinvestoinnit. Merkittävimpänä yksittäisenä investointisuunnitelmana on biohiiltämö. Bioteollisuusalueella toimii jo useita yrityksiä ja lisäksi suunnittelussa on useita biotalouden yrityshankkeita. Suunnitelmiin sisältyy myös Porokylän raakapuun kuormauspaikan siirtäminen alueelle.

Pohjois-Karjalassa uusiutuvan energian osuus jo 66 %

- Pohjois-Karjalassa uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on peräti 66 %. Lisäksi puuenergian käyttö on viime vuosina kasvanut ja se on nyt 51 % kaikesta energiankäytöstä, laskee aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen maakuntaliitosta.

- Puuraaka-ainevarat, osaaminen ja maakunnan tahtotila biotalouden kehittämiseen ovat erityisen korkealla tasolla. Uusiutuvan energia-alan yrityksille suunnattu kysely osoitti, että yrityksissä suhtaudutaan hyvin toiveikkaasti alan kasvuun kolmen vuoden aikajänteellä.

-----------

Metsät ja biotalous –ryhmän infoboksi

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Metsät ja biotalous –ryhmän tavoitteena on edistää alansa kehittämistavoitteiden toteutumista, erityisesti Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toteuttamista. Se toimii asiantuntijana edustamallaan alalla ja esittää näkemyksiä alansa tulevaisuudesta ja pyrkivät vaikuttamaan siihen mm. edunvalvonnallisin keinoin. Lisäksi ryhmä valmistelee tarvittaessa alansa toimintaohjelman ja päivittää alan kehittämistavoitteet. Se seuraa ja ohjaa alansa toimintakentän kokonaisuutta.

Lisätietoja

Metsät ja biotalous –ryhmän puheenjohtaja Jouni Martiskin p. 045 632 8226
Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen p. 0400 832 572

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on kuntayhtymä. Tavoitteenamme on Pohjois-Karjalan tekeminen entistä paremmaksi paikaksi asua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää. Tehtäviämme ovat maakunnan kehittäminen, maankäytön suunnittelu ja maakunnan etujen ajaminen.

Roolimme aluekehityksessä on ennen muuta olla alueen toimijoiden yhteistyöjohtaja. Toimitilamme ovat Joensuun vanhimmassa kivirakennuksessa, Pielisjoen linnassa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs