Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Bankunionen framskrider - EU:s finansministrar kom överens om den gemensamma krishanteringsmekanismen

Valtiovarainministeriö

Bankunionen framskrider - EU:s finansministrar kom överens om den gemensamma krishanteringsmekanismen

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.12.2013 kl. 16:10
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Europeiska unionens finansministrar uppnådde vid Ekofinrådets fortsättningsmöte den 18 december 2013 enighet om EU:s gemensamma krishanteringsmekanism.

-Finland är nöjd med förhandlingsresultatet. Bankunionen är ett betydande steg för Europa. Bankunionen innebär striktare tillsyn och effektivare krishanteringsåtgärder. Nu har man skapat tydliga regler för framtida krissituationer och man ska inrätta en stark europeisk myndighet som verkställer dem, berättar finansminister Jutta Urpilainen.

Krishanteringsmekanismen utgör det andra skedet i EU:s kommande bankunion. Enighet om det första skedet, den gemensamma banktillsynsmekanismen, uppnåddes för ett år sedan. Banktillsynsmyndigheten som ska inrättas vid Europeiska centralbanken inleder sin verksamhet nästa år.

Den gemensamma krisavvecklingsmekanismen (Single Resolution Mechanism SRM) består av den nya europeiska krisavvecklingsmyndigheten, nationella krishanteringsmyndigheter och samt en gemensam krishanteringsfond som finansieras med försäkringsavgifter som tas ut hos bankerna. Finansministrarna stakade ut att övergången till den gemensamma fonden sker inom en övergångsperiod på 10 år.

-Detta system medför att placerarna och ägarna av bankerna axlar det huvudsakliga ansvaret för kommande kriser. I framtiden ska bankkriser inte längre avvecklas med skattebetalarnas medel. Dessutom ska banksektorn förbereda sig själv i förväg mot sämre tider, konstaterar minister Urpilainen.

Den gemensamma krishanteringsmekanismen ska basera sig på en EU-förordning som stiftas tillsammans med Europaparlamentet genom sambeslutsförfarande. Nästa steg är att Ekofinrådet inleder lagstiftningsförhandlingarna med Europaparlamentet och kommissionen. Målet är att parlamentet godkänner krishanteringsmekanismen före maj 2014 då det nuvarande parlamentets mandatperiod löper ut.

Finansieringsprinciperna för den gemensamma krishanteringsfonden ska fastställas genom ett skilt fördrag, om vilket man börjar förhandla i början av 2014.

Lagstiftningen som gäller mekanismen avses träda i kraft den 1 januari 2015, och den ska ges krishanteringsfullmakt från och med 1 januari 2016. Fördraget om fonden avses vara i kraft före det.

Ytterligare information: Jarkko Weuro, äldre regeringssekreterare, tfn 02955 30302

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs