Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Arkistolaitos ja valtiovarainministeriö sopimukseen arkistojen järjestämisestä

Kansallisarkisto

Arkistolaitos ja valtiovarainministeriö sopimukseen arkistojen järjestämisestä

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2013 klo 15:00
Julkaisija: Kansallisarkisto

Arkistolaitos ja valtiovarainministeriö ovat solmineet sopimuksen Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen hallussa olevien arkistoaineistojen siirrosta arkistolaitokseen ja niiden maksullisesta järjestämisestä. Sopimus on arvoltaan 400 000 euroa ja se sisältää yhteensä 1 000 hyllymetrin laajuisen aineiston siirtokuntoon saattamisen vuoden 2014 aikana.

Nyt tehdyllä sopimuksella saatetaan päätökseen järjestely, jonka mukaisesti ensi vuoden loppuun mennessä kaikki aluehallintovirastojen päivittäisen toiminnan kannalta tarpeettomat edeltäjäviranomaisten asiakirjat on saatu järjestettyä ja siirrettyä arkistolaitokseen. "Aluehallintovirastojen asiakirjahallinnassa katse voidaan suunnata eteenpäin historiallisesti merkittävien lääninhallitusten arkistojen siirtyessä kansalaisten ja tutkijoiden käytettäväksi arkistolaitoksesta käsin ja esimerkiksi arkistotilojen osalta viranomaisille kertyy jatkossa huomattavia kustannussäästöjä", arvioi hankepäällikkö Ville Kajanne Kansallisarkistosta.

Valtiovarainministeriön rahoituksella aluehallintovirastojen aineistoja on vuodesta 2011 saatettu siirtokuntoon ja siirretty arkistolaitokseen kuluvan vuoden loppuun mennessä yhteensä noin 3 300 hyllymetriä.  Lisäksi hankkeessa on seulottu merkittävä määrä aineistoja. Aluehallintovirastot ovat osallistuneet työhön erikseen sovitulla panoksella ja ne ovat vastanneet myös aineistojen siirto- ja suojamateriaalikustannuksista.

"Valtiovarainministeriön, aluehallintovirastojen ja arkistolaitoksen yhteistyönä toteutettu hanke on hyvä esimerkki ratkaisusta, josta kaikki osapuolet hyötyvät. Kaikki arkistolaitoksen yksiköt ovat olleet mukana hankkeessa, joten olemme voineet työllistää hankerahoituksella eri puolilla maata erityisesti nuoria", iloitsee sektorijohtaja Juhani Tikkanen Kansallisarkistosta.

Valtiovarainministeriön lisäksi aluehallintoviranomaisten edeltäjien arkistojen siirtokuntoon saattamiseen on osallistunut työ- ja elinkeinoministeriö, joka on rahoittanut ELY-keskusten hallussa olevien aineistojen järjestämistyötä. Arkistolaitos vastaanottaa tekemänsä periaatelinjauksen mukaisesti vuoden 2014 loppuun mennessä siirtokuntoon saatetut aluehallintoviranomaisten edeltäjävirastojen pysyvästi säilytettävät asiakirjat maksutta.

Lisätietoja:

  • sektorijohtaja Juhani Tikkanen, Kansallisarkisto, p. 029 533 7112
  • ylitarkastaja Ville Kajanne, Kansallisarkisto, p. 029 533 7030
  • ylitarkastaja Jani Karell, Kansallisarkisto, p. 029 533 7032
  • sähköpostit: etunimi.sukunimi@narc.fi

 

Arkistolaitos varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilymisen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta.

www.arkisto.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs