Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Alihankinta 2014: Suomi tarjoaa vahvan maaperän kilpailukykyisille verkostoille

Tampereen Messut

Alihankinta 2014: Suomi tarjoaa vahvan maaperän kilpailukykyisille verkostoille

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2014 klo 15:29
Julkaisija: Tampereen Messut

KOKO SUOMEN TEOLLISUUS ON KOOLLA TAMPEREELLA 16.–18.9.

Suomen merkittävin teollisuuden messutapahtuma Alihankinta järjestetään 16.–18.9.2014 Tampereella. Kansainväliset teollisuuden alihankinnan ammattimessut kokoavat saman katon alle 1000 näytteilleasettajaa 21 maasta. Tapahtuman teemana on tänä vuonna koneenrakennus. Messut avaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen ja teemapuheen pitää Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela. LOGY palkitsee messuilla vuoden 2014 päähankkijan ja alihankkijan.

Alihankinnan tuhannesta näytteilleasettajasta uusia yrityksiä viime syksyyn verrattuna on yli 200 yritystä. Näytteilleasettajien kokonaismäärästä ulkomaalaisia yrityksiä on noin 120. Suoria näytteilleasettajia on Suomen lisäksi Alankomaista, Espanjasta, Hong Kongista, Intiasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Itävallasta, Latviasta, Liettuasta, Portugalista, Puolasta, Ruotsista, Saksasta, Slovakiasta, Tanskasta, Turkista, Ukrainasta, Venäjältä, Virosta ja Yhdysvalloista. Kävijämäärän osalta Alihankinta on Euroopan toiseksi suurin alan messutapahtuma. Alihankintaan tutustuu noin 17 000 teollisuuden päättäjää ja asiantuntijaa kolmen päivän aikana. Teemaksi on tänä vuonna valittu koneenrakennus, mikä näkyy laajasti tapahtuman sisällössä. Ajankohtaisina aiheina puhuttavat myös talous ja maailmantilanteen vaikutukset, vienti ja kansainvälistyminen, yritysten kilpailukykyä parantavat keinot sekä markkinointiosaamisen parantaminen.


Matti Vanhanen, Perheyritysten liitto: Jokainen kilpailu on voitettava yritystasolla

Messut avaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, joka toteaa kansainvälisten Alihankinta-messujen tuovan saman katon alle kaikki tärkeimmät alihankkijat. Vanhanen peräänkuuluttaa realistista asennetta kansainvälisillä markkinoilla toimittaessa, sillä pelkillä mielikuvilla ei menestystä tavoiteta.

– Saatamme liioitella usein suomalaisen osaamisen arvostusta maailmalla. Uskonkin, että kansainvälisesti Suomeen liitetään myönteisiä mielikuvia noin yleisesti, mutta kaupankäynnissä lopulta ratkaisevat nimenomaan itse tuotteet sekä kyseisestä yrityksestä saadut kokemukset laadusta ja luotettavuudesta. Olemme menettäneet maailmanmarkkinaosuuttamme kaupankäynnissä, ja vientimme on alemmalla tasolla kuin vuonna 2008. Emme todellakaan saa tuudittautua siihen, että suomalaisuus itsessään myisi. Jokainen kilpailu on voitettava yritystasolla, painottaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

Matti Vanhasen haastattelu TähtiUutiset-verkkolehdessä: ”Jokainen kilpailu on voitettava yritystasolla”


Juho Nummela, Ponsse Oyj: Suomalaisella osaamisella on merkitystä menestykseemme

Avajaisissa teemapuheen pitävä Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela on tyytyväinen, että koneenrakennus on valittu Alihankinnan tämän vuoden teemaksi. Ponsse on maailman johtavia metsäkonevalmistajia ja Suomessa iso hankkija, jonka toimittajaverkostoon kuuluvista alihankkijoista 90 prosenttia on suomalaisia. Ponsselle kotimaisella osaamisella on iso merkitys.

– Suomi tarvitsee tehdasteollisuutta, jotta pystymme pitämään tuotekehityksen maassamme ja kehittämään koneiden ja laitteiden ympärille muodostuvaa palveluliiketoimintaa. Valmistuksen ulkoistamisen kustannusedut ovat kyseenalaisia, koska kustannusedut halvan työvoiman maissa häviävät muiden kustannusten nousuun. Samalla kun ulkoistamme, häviää osaamisemme. Menestyä voi myös kotimaisia alihankkijoita käyttämällä. Kun prosessit ovat tehokkaita, toiminta on kilpailukykyistä. Jos on hyvä tuote, huippuunsa viritetty yritys, osaavat ihmiset, kilpailukykyinen verkosto sekä rohkeutta ja taitoa myydä ja markkinoida, suomalaiset yritykset pärjäävät myös kansainvälisillä markkinoilla. Vientiteollisuus on Suomen hyvinvoinnin selkäranka, joten keskitytään sen kilpailukyvyn kehittämiseen, sanoo toimitusjohtaja Juho Nummela Ponsse Oyj:stä.

Juho Nummelan kolumni: ”Suomalaisella osaamisella on merkitystä menestykseemme”


LOGY: Vuoden 2014 päähankkija ja alihankkija julkistetaan avajaisissa

Alihankinnan avajaiset pidetään tiistaina 16.9. klo 10. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry julkistaa tilaisuudessa Vuoden Päähankkija- ja Vuoden Alihankkija -tunnustusten saajat. Palkinnot jakaa LOGYn hallituksen puheenjohtaja Pekka Orne ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Kari Sorjonen. Vuodesta 1987 lähtien jaetuilla tunnustuksilla halutaan edistää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Tavoitteena on palkita yrityksiä, jotka ovat toimineet esimerkillisesti päähankkijoina ja alihankkijoina. Vuonna 2013 päähankkijana palkittiin Pemamek Oy ja alihankkijana ATA Gears Oy.

Avajaisten ja tiedotustilaisuuden ohjelma
Median akkreditoituminen


Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka: Team Finland vauhdittaa yritysten vientiä

Keskiviikkona 17.9. järjestettävän Team Finland -seminaarin aihe on Uudistuvan teollisuuden markkinat ja Team Finland palvelut. Seminaarin avaa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka. Tekesin pääjohtaja Pekka Soini pitää puheenvuoron digitaalisuudesta teollisuuden uudistajana. Kansainvälisistä liiketoimintamahdollisuuksista kertoo Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi. Seminaarin juontaa toimittaja Tuomas Enbuske. Seminaarin muut puheenvuorot ja aikataulu: www.alihankinta.fi (Ohjelma).

– Tehokkain tapa lisätä Suomen vientiä on pienten ja keskisuurten yritysten viennin edistäminen. Viime vuonna pk-yritysten osuus viennin kokonaisarvosta oli vain 14 prosenttia. On kohtalonkysymys miten onnistumme luomaan kasvun edellytykset, jotta suomalaisyritysten joukosta voi nousta uusia kansainvälisiä menestystarinoita. Viime vuosien kehityksessä myönteistä on ollut vahva yritysten kansainvälistyminen. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että nyt aktiivisuuden kasvu näyttää pysähtyneen ja vientiyritysten määrän kasvu on jämähtänyt paikalleen. Yritykset odottavat paljon Team Finland -verkostolta, jonka tehtävä on auttaa tarvittavien palvelujen löytämisessä ja konkreettisessa kansainvälistymisessä. Pyrkimys on koota eri julkiset toimijat yhdeksi kokonaisuudeksi, sanoo Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

Lenita Toivakan kolumni: ”Team Finland vauhdittaa yritysten vientiä”


Viron Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Anne Sulling vierailee messuilla ja seminaarissa

Enterprise Estonia järjestää messuja edeltävänä päivänä 15.9. Tampereen keskustassa seminaarin, jonka aiheena on Suomi ja Viro – yhteinen polku. Puheenvuorojen pääpaino on käytännön kokemuksissa, joita suomalaisyrityksillä on liiketoiminnasta Virossa. Lisäksi pohditaan Viron ja Suomen liiketoimintaympäristön kehitystä. Viron talouden näkymistä ja investointi-ilmapiiristä kertoo Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Anne Sulling. Ministeri vierailee avajaispäivänä 16.9. Alihankinta-messuilla. www.alihankinta.fi (Ohjelma).


Mauri Heikintalo, Sitra: Globaali muutos vaikuttaa kaikkiin yrityksiin

Sitran johtava asiantuntija Mauri Heikintalo toteaa Alihankinta-kolumnissaan, että globaali muutos vaikuttaa kaikkiin yrityksiin. Erityisesti tämä koskee Heikintalon mukaan suomalaista alihankintateollisuutta.

– Asiakkuuksia on siirtynyt pois Suomesta, uusia ei ole tullut tilalle. Toisaalta kilpailu muualta on koventunut. Vanhat ajat eivät ole palanneet, vaan uudet aiemmin kokemattomat tuulet puhaltavat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toimintatavat on muutettava. Muutos vaatii uusia resursseja, mahdollisesti lisää rahoitusta ja muutos pitää toteuttaa nopeasti, muuten putoaa kelkasta. Asiakkaiden perässä pitää lähteä maailmalle, pitää osata verkottua maailmalla oman hankintatoimen kehittämiseksi ja täytyy myös miettiä, miten omaa toimintaa voisi kohentaa. Haasteena on, miten tämän toteuttaa ja mistä siihen saa apua. Suurin haaste kuitenkin lienee, mistä saadaan uusia johtajia, kansainvälisiä osaajia ja miten koulutetaan uusia johtajia, sanoo Sitran johtava asiantuntija Mauri Heikintalo.

Mauri Heikintalon kolumni: ”Pelastuvatko Duunit?”


Tarja Virmala, MTL ry: Insinöörien saavutukset esiin

Kolmannen kerran järjestettävä Suomen markkinointihenkisin insinööri -kilpailu avataan Alihankinta-messuilla. Voittajalle on luvassa 10 000 euroa. Markkinointiviestinnän Toimistojen Liiton MTL:n toimitusjohtaja Tarja Virmala korostaa markkinoinnin tärkeyttä teollisuuden ammattilaisten keskuudessa.

– Suomalainen insinööriosaaminen on maailmalla arvostettua. Digitalisaatio tarjoaa ennen näkemättömiä mahdollisuuksia luoda uusia tuotteita ja palveluja, joilla maailmanmarkkinoilla on imua. Juuri nyt on aika, jolloin tätä osaamista tarvitaan. Sillä saadaan Suomi nousuun ja suomalaiset yritykset jälleen menestymään. Kilpailun kautta haluamme tuoda esiin insinöörejä, jotka ovat osanneet yhdistää oman teknisen osaamisensa asiakasymmärrykseen. Insinöörejä, jotka tällä yhdistelmällä ovat luoneet uusia tuotteita tai uudenlaista liiketoimintaa, sanoo MTL:n toimitusjohtaja Tarja Virmala.

Tarja Virmalan kolumni: "Insinöörien saavutukset esiin"


Alihankinta esittelee koko Suomen teollisuuden ja sen kärkiyritykset. Uusia innovaatioita nähdään vuosittain yli 2000. Esillä on kattavasti kaikki alihankintateollisuuden tuotteet, palvelut ja ratkaisut metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuuden, teollisuuden ICT-ratkaisujen sekä näiden alojen suunnittelun ja konsultoinnin osalta. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen äärimmilleen täyttävässä tapahtumassa on noin 15 000 näyttelyneliötä. Tampereen Messut Oy järjestää Alihankinnan pääyhteistyökumppaneidensa Teknologiateollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n, Muoviteollisuus ry:n ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n kanssa.

LISÄTIEDOT: www.alihankinta.fi@Alihankinta

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Facebook: facebook.com/TampereenMessut, Twitter: @TampereenMessut

Jani Maja, tuoteryhmäpäällikkö, p. 050 356 1325,
jani.maja(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0400 914 877,
meri.mattila(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs