Mepit hyväksyivät tiistaina uuden lain, jolla kannustetaan EU-maita hankkimaan yhdessä puolustustuotteita ja tuetaan EU:n puolustusteollisuutta.
Puolustustuoteasetuksella perustetaan väliaikainen Euroopan puolustusteollisuutta ja yhteishankintoja vahvistava väline (EDIRPA), joka toimisi vuoteen 2025 asti. Se on erityisen ajankohtainen jäsenmaiden lahjoitettua puolustustuotteita Ukrainalle. Asetuksesta päästiin alustavaan sopuun parlamentin ja neuvoston kesken 27. kesäkuuta.
Yhteishankinnat vähintään kolmen jäsenmaan kesken
Rahoitusvälineen suuruus olisi 300 miljoonaa euroa. Saadakseen rahoitusta yhteishankinnoissa on oltava mukana vähintään kolme jäsenmaata. Myös ETA-maat voivat osallistua yhteishankintoihin.
Sääntöjen mukaan hankintaketjun alihankkijayritysten on oltava rekisteröityneitä EU-maihin tai muihin eurooppalaisiin osallistujamaihin. Ne eivät saa olla ulkopuolisten kolmansien maiden tai tahojen hallinnassa. Kunkin lopputuotteen arvosta vähintään 65 % on oltava peräisin EU:sta tai osallistujamaista.
Bonuksia Ukrainaa ja Moldovaa tukeville hankkeille
Kukin yhteishankintaprojekti voi saada enintään 15 % kokonaisarvostaan EU-budjetista, tai 20 %, jos se johtaa lisätoimituksiin Ukrainalle tai Moldovalle. Korkeampi enimmäismäärä on voimassa myös silloin, kun vähintään 15 % sopimuksen arvosta menee hankintaketjussa pienille tai keskisuurille yrityksille.
Kommentti
”Tämä äänestystulos on historiallinen EU:n puolustuksen kannalta. Olemme luomassa ensimmäistä EU-välinettä yhteishankinnoille, joiden avulla jäsenmaat voivat täyttää varastonsa ja lisätä asevoimiensa yhteentoimivuutta. Samalla teollisuuspohjamme vahvistuu ja voimme antaa lisätukea Ukrainalle. Koska vastassamme on historiallinen kriisi, tämän välineen on oltava vasta alkusoittoa yhteispuolustuksemme kehittämiselle”, sanoi ulkoasiainvaliokunnan esittelijä Michael Gahler (EPP, Saksa)
”Saimme neuvoteltua kompromissin, jonka myötä tämä laki täydentää toista tärkeää puolustusteollisuuslakia eli ammusten lisätuotantolakia. Samalla puolustimme parlamentin prioriteetteja, mm. tukea Ukrainalle ja Moldovalle. Tärkeintä on, että lisäämällä yhteishankintoja vahvistamme jäsenmaiden kykyä puolustaa itseään”, sanoi teollisuusvaliokunnan esittelijä Zdzislaw Krasnodębski (ECR, Puola).
Seuraavaksi
Laki hyväksyttiin äänin 530-66 (32 tyhjää). Laki astuu voimaan, kun myös neuvosto on hyväksynyt sen virallisesti.
Taustaa
Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostaa entisestään Euroopan puolustusteollisuuden tarvetta sopeutua rakenteellisiin muutoksiin: kasvattaa puolustuksen tk-rahoitusta EU:ssa, modernisoida kalustoa ja parantaa maiden välistä yhteistyötä hankinnoissa, jotta EU voi olla relevantti globaali toimija puolustuksen saralla.
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Niina Saloranta
Lehdistötiedottaja
puh. 040 720 5025
[email protected]
Roosa Purhonen
Lehdistötiedottaja
puh. 040 351 0264
[email protected]
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1