Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Voimatalouspooli varmistanut energiahuoltoa 60 vuotta

Huoltovarmuuskeskus

Voimatalouspooli varmistanut energiahuoltoa 60 vuotta

Tiedote.
Julkaistu: 17.05.2016 klo 11:17
Julkaisija: Huoltovarmuuskeskus

Voimatalouspooli on viranomaisten ja energiayritysten vapaaehtoinen yhteistyöelin, jonka roolina on varmistaa valtakunnan voimahuollon toimintavalmius normaalioloissa, normaaliolojen vakavissa häiriöissä ja poikkeusoloissa. Voimatalouspoolin ja Huoltovarmuuskeskuksen järjestämä juhlaseminaari kokoaa alan yritykset ja viranomaiset yhteen Finlandia-talolla 17. toukokuuta.

Voimatalouspoolin perustamispäiväksi voidaan katsoa 12.4.1956, jolloin voimatalousjaosto (nykyisin voimatalouspooli) piti ensimmäisen oman kokouksensa. Voimatalouspoolin tehtävä on säilynyt alusta alkaen samana. Se ohjaa ja edistää voimahuollon eli energian tuotannon, siirron ja jakelun yrityskohtaista varautumista ja valmiussuunnittelua. Poolin käytännön toiminta perustuu poolisopimukseen Huoltovarmuuskeskuksen ja kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n välillä. Voimatalouspoolin tehtävänä on voimahuollon turvaaminen normaalioloissa, mutta myös valmistautua mahdollisiin normaaliolojen vakaviin häiriöitilanteisiin tai poikkeusoloihin. Kriisiaikana voimatalouspooli koordinoi ja toteuttaa voimahuoltoa ennalta laadittujen ja testattujen suunnitelmien mukaisesti valtioneuvostolta saamiensa tehtävien ja valtuuksien mukaisesti. Voimatalouspoolin tehtävänä on näin varmistaa, että tilanteesta riippumatta suomalaisten arki jatkuu mahdollisimman normaalina energiantuotannon tai -jakelun (sähkö tai kaukolämpö) häiriintymisestä huolimatta. Pooli seuraa voimahuollon huoltovarmuuden tilaa, antaa ohjeistusta ja tukea yritysten varautumissuunnitteluun sekä järjestää koulutustilaisuuksia ja harjoituksia.

Poolin toimintavalmiutta on testattu sen toiminnan aikana useiden erilaisten harjoitusten avulla. Eniten näkyvyyttä sai VALVE 2014 (Valot Verkkoon) -harjoitus, jossa testattiin kansallista sähkönpalautusta koko Suomea koskevassa sähkökatkossa. Harjoitus pimensi suunnitellusti Rovaniemen kaupungin hetkellisesti syksyllä 2014. VALVE poiki lukuisia kehityshankkeita alan toimijoiden välillä. Poikkeuksellisen rohkea harjoitus noteerattiin myös kansainvälisesti.

Voimatalouspoolin kehityshankkeiden avulla on haettu muun muassa parannuksia polttoaineenjakelun ja vesihuoltolaitosten toimintavarmuuteen pitkien sähkökatkojen aikana, varmistettu varautumis- ja kyberkysymysten avulla sähköverkko- ja kaukolämpöyritysten toimintavalmiutta häiriön aikana sekä laadittu sähköverkko- ja kaukolämpöyhtiöiden kanssa yhteistyössä työkaluja varautumissuunnittelun tueksi. Voimatalouspooli on myös edistänyt energia-alan viestintäjärjestelmien kehitystyötä.

Toukokuun 17. päivä järjestettävässä voimatalouspoolin 60-vuotisjuhlaseminaarissa Finlandia-talossa kuullaan katsaukset muun muassa maamme energiahuoltovarmuudesta, varautumisesta ja turvallisuudesta sekä alan haasteista ja kehityskohteista. Päivän puhujina ovat  Riku Huttunen (työ- ja elinkeinoministeriö), Raimo Luoma (Huoltovarmuuskeskus), Jukka Ruusunen (Fingrid Oyj), Janne Rautiainen ja Kati Kettunen (Puolustusvoimat), Tatu Mikkola (Turvallisuuskomitean sihteeristö), Arto Pahkin (Fingrid Oyj) ja Petri Nieminen (Huoltovarmuuskeskus). Puheenjohtajana toimii Reima Päivinen (Fingrid Oyj).

 

Lisätietoja: Reima Päivinen, puheenjohtaja voimatalouspooli (johtaja Fingrid Oyj) puh. 030 395 5160 tai Arto Pahkin, sihteeri voimatalouspooli (valvomopäällikkö Fingrid Oyj) puh. 030 395 4315

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa varmistaa, että yhteiskunnalle kriittisimmät järjestelmät toimivat kaikissa tilanteissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs