Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Uusi bussitekniikka tähtää päästöjen vähentämiseen ja polttoaineen säästöön

HSL Helsingin seudun liikenne

Uusi bussitekniikka tähtää päästöjen vähentämiseen ja polttoaineen säästöön

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2012 klo 08:00
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

Bussien tekniikka, joka auttaa vähentämään päästöjä ja säästämään energiaa, on kehittynyt suurin askelin viimeisten 15 vuoden aikana. Uusimpien bussien hiukkaspäästöt ovat alle 5 prosenttia 90-luvun tasosta. Markkinoille on tullut ja tulossa uutta ajoneuvotekniikkaa, kuten esimerkiksi hybridiautoja, samoin uusia polttoainelaatuja.

Erot vanhojen ja uusien bussien välillä ovat huima. Eniten kuluttava bussi saattaa käyttää energiaa kaksinkertaisesti vähiten kuluttavaan verrattuna. Päästöt saattavat olla vanhoilla busseilla kymmen- ja jopa satakertaiset uusiin verrattuna. Polttoaineen laatu on tärkein bussin elinkaaren aikaisiin kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttava tekijä. Vanhaa tekniikkaa ja synteettistä dieseliä hyödyntävä auto voi tuottaa jopa 240-kertaiset päästöt verrattuna uuteen autoon, jossa käytetään parasta biopolttoainetta.

HSL:n strategiana on leikata joukkoliikenteen ilmanlaatuun vaikuttavia päästöjä peräti 80 prosenttia vuoteen 2018 mennessä, mikä ei onnistu ilman uusinta ajoneuvoteknologiaa, parhaimpia polttoaineita ja sähkön hyödyntämistä voimanlähteenä.

HSL:n bussiliikenteen kilpailuttamisperiaatteet suosivat vähäpäästöisiä busseja. HSL suunnittelee parhaillaan ympäristöbonuksen käyttöönottoa nopeuttaakseen päästöjen pienenemistä  jo käytössä olevissa busseissa.

Lehdistölle avoin bussiseminaari Messukeskuksessa maanantaina 6.2. klo 12 -16.30 tarjoaa runsaasti tietoa sekä bussien ajoneuvotekniikasta että vaihtoehtoisista energianläheistä.

Seminaarissa esiintyy bussitekniikan ja polttoaineiden asiantuntijoita muun muassa VTT:ltä  ja Volvolta. Esitelmien aiheina esimeriksi ovat esimerkiksi bussien suorituskyvyn arviointi, sähköbussit sekä raskaan liikenteen vaihtoehtoiset energianlähteet.

Seminaari juhlistaa myös HSL:n ja VTT kymmenvuotista yhteistyötä bussien suorituskyvyn määrittämiseksi. Raskaan kaluston mittauslaboratorio otettiin käyttöön vuoden 2002 keväällä ja siellä on tehty yli 5 000 bussien ja kuorma-autojen suorituskykymittausta. HSL:n edeltäjät HKL:n suunnitteluyksikkö ja YTV olivat avainasemassa, kun uutta laboratorioita perustettiin. Nyt HSL:llä on käytettävissään Euroopan paras tietopankki eri bussityyppien todellisesta suorituskyvystä.

Lisätietoja antavat

HSL:n Liikennepalvelut-osaston johtaja Reijo Mäkinen, puh. 040 595 0201

VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund, puh. 020 722 5518

Viestintäassistentti Maija Mikkonen, Motiva, puh. 0424 281 223

 

 

 

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää ja liikevaihto on runsaat 520 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.Yhteystietoja medialle http://www.hsl.fi/FI/Sivut/media.aspx.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs