Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Tuulivuosi 2013: monta merkittävää rajapyykkiä ylitetty

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivuosi 2013: monta merkittävää rajapyykkiä ylitetty

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2014 klo 11:31
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Viime vuosi oli menestyksekäs tuulivoima-alalle. Lukuisia tuulivoimaloita otettiin käyttöön ja tuotantoennätyksiä rikottiin. Tuulivoimahankkeiden suunnitteluun liittyvät viranomaisasiat ottivat askeleita kohti sujuvampaa tulevaisuutta. Tutkiin liittyen löydettiin ratkaisuja mutta myös törmättiin uusiin vaikeuksiin eri puolilla maata. Tuulisuus näyttää lisääntyvän, ja teknologian kehittyessä tuulivoimalat tuottavat paremmin kuin ennen. Toisaalta ilmaston muuttuessa puhdasta energiantuotantoa on tavoiteltava entistä tarmokkaammin, vaikka sitovat tavoitteet vuodelle 2030 vielä puuttuvat. 

Vuosi 2013 oli jälleen ennätyksellinen tuulivoimavuosi maassamme. Vuoden lopussa maassamme oli 448 MW:a tuulivoimaa, 211 tulivoimalaa. Tuulivoimakapasiteetti kasvoi vuodessa huikeat 56 prosenttia, sillä vuotta aiemmin luvut olivat 288 MW:a ja 163 voimalaa. Uusia voimaloita valmistui vuoden aikana puolensataa, muun muassa Honkajoelle, Lappeenrantaan, Poriin, Raaheen ja Simoon.

Myös tuotantoluvut kirjoitettiin uusiksi. Lokakuussa ylitettiin merkittävänä pidetty yhden prosenttiyksikön raja ja joulukuussa 1,7 prosenttia kulutetusta sähköstä tuotettiin tuulivoimalla. Koko vuoden aikana tuulivoimalla tuotettiin 777 GWh sähköä eli 0,9 prosenttia sähkönkulutuksesta. Myös yksittäiset voimalat leipoivat ennätyksiä, kun Simon Leipiössä sijaitseva voimala tuotti vuorokaudessa 98 362 kWh sähköä, mikä on paitsi Suomen tuotantoennätys, kiistatta myös korkeimpia tuotantolukuja koko Skandinaviassa.  

”Nämä rajapyykit ja ennätykset ovat tärkeitä ja alleviivaavat, että kyse ei ole merkityksettömästä näpertelystä. Esimerkit naapurimaista osoittavat, että vastaavien rajapyykkien ohituksen jälkeen rakentaminen ja alan kehitys muutenkin ovat lähteneet vauhtiin aivan uudella vaihteella”, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n (STY) puheenjohtaja Jari Suominen. ”Viime vuonna tuotettu tuulivoima esti 544 miljoonan hiilidioksidikilon synnyn. Sillä on merkitystä ja se on saavutus, josta on mukavaa kertoa omille lapsillekin”, Suominen jatkaa.

Pelkkää riemukulkua mennyt vuosi ei kuitenkaan ollut. Perämerenalueen tutkakompensaatio asia saatiin ratkaistua, mutta sama asia vei alan umpikujaan Kaakkois-Suomessa.  Alueelle on investoitu jo tässä vaiheessa miljoonia euroja tuulivoimatoimijoiden ja kuntien toimesta. Tämän seurauksena kaikkiaan noin 1,4 miljardin euron investoinnit Kymenlaaksossa, lukuisat tuhannet henkilötyövuodet, useiden miljoonien vuosittaiset kiinteistöverot kunnille sekä satojen miljoonien liikevaihto paikallisille yrityksille jäävät toteutumatta. Hajauttamalla tuulivoiman tuotantoa myös Kaakkois- ja Itä-Suomeen sähköntuotannon vaihtelut tasaantuisivat koko valtakunnassa”, Suominen ruotii harmistuneena. ”Myös kaavoitukseen liittyen on syytä pohtia, onko olennainen asia hautautunut hallinnon suohon”, Suominen jatkaa. 

Vuodesta 2014 ennustetaan jälleen ennätysvuotta, sillä uutta tuulivoimakapasiteettia ennustetaan rakennettavan 150 - 200 MW:a. Ympäristöministeriö valmistelee asetusta tuulivoiman ääniohjearvoista samoin kuin ohjeita äänen mallintamisesta ja mittaamisesta. Tämä työ tulee tuottamaan kaivattua selkänojaa kaikkien toimijoiden näkökulmista katsottuna. ”Vuoden 2030 tavoitteiden muovaaminen tulee piirtämään suuntaviivoja pitkälle tulevaisuuteen. Tuulivoima-ala tukee täysin palkein sitovia uusiutuvan energian tavoitteita. Pelkkä päästökauppa on liian kevyt työkalu asian hoitamiseksi, kuten on menneinä vuosina nähty”, STY:n toiminnanjohtaja Anni Mikkonen linjaa.

 

Lisätiedot:

Jari Suominen, Suomen Tuulivoimayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja p. 050 595 6780

Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja, p. 040 771 6114

Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistyksen järjestöpäällikkö, p. 040 550 3858

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys välittää tietoa ja pyrkii monin keinoin muovaamaan suomalaista toimintaympäristöä mahdollisimman tuulivoimamyönteiseksi. STY:ssä on yli 230 henkilöjäsentä sekä yli 160 yritys- ja yhteisöjäsentä.

www.tuulivoimayhdistys.fi
www.tuulivoimayhdistys.fi/kuvapankki

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs