Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Tuulivoima tuo työtä ja elinvoimaa Lappiin

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoima tuo työtä ja elinvoimaa Lappiin

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2016 klo 08:00
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Hyvät tuulet ja harva asutus tekevät Lapin alueesta otollisen tuulivoiman tuotannolle. Suomen Tuulivoimayhdistyksen hankelistan mukaan Lapin alueella on rakennusvalmiita tai rakennusvaiheessa olevia tuulivoimahankkeita yhteensä yli 200 MW edestä. Toteutuessaan hankkeet tuovat alueelle noin 300 miljoonan investoinnit, jotka luovat työpaikkoja ja tuovat verovaroja.

Lappiin on suunnitteilla merkittävä määrä tuulivoimahankkeita. Paitsi hankkeiden suunnittelu- ja kehitystyö, myös rakentamisen aikaisista töistä projektinjohto, sähkötyöt, maanrakennus, kuljetukset ja tiettyjen komponenttien valmistaminen tehdään pitkälti kotimaisella työvoimalla. Lisäksi tuulivoimapuistojen rakentaminen tuo työtä muun muassa paikallisille majoitus-, ravitsemus- siivous- ja aurauspalveluja tarjoaville yrityksille.

Tuulivoima tuo kuntiin muutakin kuin työpaikkoja. ”Työllisyysvaikutusten lisäksi Iin kunnan elinvoimaisuus on tuulivoiman myötä lisääntynyt. Valmistuneiden ja rakenteilla olevien tuulivoimaloiden Iin kuntaan tuomat kiinteistöverotulot ovat arviolta noin 450 000 euroa vuodessa,” kertoo Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava. Iissä on tällä hetkellä 51 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa.

Vaikka Suomessa ei omaa tuulivoimalatuotantoa olekaan, työllistävät maassa toimivat voimalavalmistajat suomalaisia osaajia. Suomessa toimiva Nordex on toimittanut tuulivoimaloita muun muassa Sodankylän Joukhaisselän ja Iin Myllykankaan tuulipuistoihin. Yrityksen myyntijohtajan Paula Kohvakan mukaan heillä on Suomessa 130 tuulivoimalaa, ja yritys työllistää 60 henkilöä.  ”Suomen organisaatiomme on kasvanut nopeasti - tänä vuonna palkkaamme riveihimme 15 uutta työntekijää. Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää,” Kohvakka kertoo.

Tuulivoimaa kotimaisella työvoimalla

Työ- ja elinkeinoministeriön tuulivoimahankkeiden kotimaisuusastetta tarkastelevan selvityksen (2015) mukaan tuulivoiman tuotannolle maksettavista rahavirroista 59 % jää tukemaan kotimaista yritystoimintaa. Tuulivoimaloiden huollosta vastaavat pitkälti sekä voimalavalmistajien että alihankintayritysten palveluksessa olevat kotimaiset osaajat. Tuulivoimahankekehitys, -rakentaminen, huolto ja kunnossapito tulevat arvioiden mukaan työllistämään noin 4200 henkilöä vuonna 2020 (Sweco 2015). Teknologiateollisuus ry:n arvion (2014) mukaan tuulivoimakomponenttien valmistuksen työllisyysvaikutus voi parhaassa tapauksessa tuolloin lähennellä jopa 7000 henkilöä.

Sipilän hallituksen yhden kärkihankkeen tavoitteena on uusiutuvan energian käytön kasvattamista kestävästi siten, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin. Tavoitteen saavuttaminen vaatii myös tuulivoiman lisäämistä. Parhaillaan suunnitteilla olevan energia- ja ilmastostrategian uusiutuvan energian tavoitteet ja uusiutuvan energian uusi tukimekanismi vaikuttavat siihen, missä määrin tuulivoimahankkeita tullaan toteuttamaan. Tuulivoima-alan jatkuvuuden kannalta on elintärkeää, että uusiutuvan energian uudet tavoitteet ovat kunnianhimoiset, selkeät ja löytyvät pikaisella aikataululla. Tällöin myös tuulienergian työllistävä vaikutus jatkuu suotuisana.

*****

STY:n hankelista on ladattavissa yhdistyksen verkkosivuilla kohdassa Teollinen tuulivoima Suomessa.

Sweco Ympäristö Oy:n selvitys.

Teknologiateollisuus ry:n tuulivoiman tiekartta, 2014.

 

LISÄTIETOJA:

Ari Alatossava

Kunnanjohtaja, Iin kunta

040 5676700

 

Seija Virtanen

Myynti- ja markkinointikoordinaattori, Nordex

050 3847920

Tuulivoima - Puhdasta, turvallista, suomalaista.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys jakaa tietoa, ja tukee tuulivoima-alan kehitystä ja toimintaa Suomessa. STY:llä on yli 170 yritysjäsentä ja noin 200 henkilöjäsentä, joiden yhteinen tahtotila on edistää tuulivoimarakentamista. Yritysjäsenet edustavat lukuisia eri toimialoja.

STY:n verkkosivut

STY:n aineistopankki

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs