Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Tutkimus sähköalan asiakastyytyväisyydestä: kuluttajat entistä uskollisempia sähköyhtiöilleen

EPSI Rating

Tutkimus sähköalan asiakastyytyväisyydestä: kuluttajat entistä uskollisempia sähköyhtiöilleen

Tiedote.
Julkaistu: 17.12.2014 klo 06:00
Julkaisija: EPSI Rating

Suomalaiset sähkön vähittäismyyjät suoriutuvat tänäkin vuonna asiakkaidensa silmissä paremmin kuin ruotsalaiset ja norjalaiset yhtiöt. EPSI Rating tutkii vuosittain sähköyhtiöiden asiakastyytyväisyyttä indeksitasolla 0-100, missä 75 on hyvä taso. Toimialatasolla yksityisasiakkaiden tyytyväisyys pysyy vakaana suhteessa viime vuoteen. Helsingin Energian ja Fortumin asiakastyytyväisyys nousee yksityisasiakkaiden keskuudessa. Vattenfall menestyy tutkituista sähköntarjoajista heikoiten yksityisasiakkaidensa suhteen.

 

 

Asiakasuskollisuus kasvaa

Kuluttajat eivät ole perinteisesti olleet kovin uskollisia sähköyhtiöitään kohtaan. Viime vuonna uskollisuus kuitenkin lähti nousuun, ja jatkaa samalla suunnalla tänäkin vuonna. ”Tutkimukseen vastanneita pyydettiin arvioimaan, millä todennäköisyydellä he valitsisivat oman sähköyhtiönsä uudestaan, jos joutuisivat tekemään päätöksen juuri nyt. Vastaajista 47 % piti erittäin todennäköisenä sitä, että pitäytyisi nykyisessä sähköyhtiössään”, kertoo EPSI Finlandin tj Mats Nybondas.

Fortum parantaa eniten

Koko toimialalla asiakasuskollisuus on tänä vuonna kohtalaisen hyvä tasolla 74. Eniten asiakkaidensa uskollisuudessa parantaa tänä vuonna Fortum. Suhteessa toimialan keskiarvoon Fortum parantaa tänä vuonna tulostaan myös muilla tutkituilla osa-alueilla kuten tuote- ja palvelulaadussa. Fortum ja Vattenfall olivat viime vuonna tasoissa asiakastyytyväisyydessä, mutta tänä vuonna Fortum nousee Vattenfallin ohi.

Helsingin Energialla on tyytyväisimmät asiakkaat

Helsingin Energia sai parhaat arvosanat kaikilla tutkituilla osa-alueilla. ”Helsingin Energian asiakastyytyväisyys on ollut tutkituista sähköyhtiöistä korkein jo viitenä vuonna, ja tämä heijastuu myös uskollisuuteen”, kertoo Nybondas. ”Tyytyväiset asiakkaat ovat tunnetusti myös uskollisia, ja Helsingin Energian asiakkaiden keskuudessa tämä ilmiö on erityisen selvä – asiakkaat ovat noina viitenä vuonna olleet myös selkeän uskollisia”, Nybondas jatkaa.

Sähkön saannin luotettavuus ja hinta vaikuttavat enemmän kuin päästöjen määrä

”Sähkön hinta on pysynyt tänä vuonna kohtuullisena suhteessa muutaman vuoden takaiseen tasoon. Tämä tietysti vaikuttaa arvosanoihin, sillä asiakkaat kokevat saavansa hyvää vastinetta rahoilleen. Näin siitäkin huolimatta, että asiakkaille toki kelpaisivat vieläkin huokeammat hinnat”, Nybondas kertoo.                      

Helsingin Energian suosio vaikuttaisi liittyvän pääkaupunkiseudun sähköverkon toimintavarmuuteen. ”Helsingin sähköverkko on selvästi vähemmän altis vioille kuin muun Suomen, jolloin myös sähkökatkoja esiintyy vähemmän”, Nybondas muistuttaa. "Tutkimuksen perusteella juuri sähkönjakelun luotettavuus ja hinta vaikuttavat asiakkaiden tyytyväisyyteen. Itseäni yllättää se, että Helsingin Energian asiakkaille sähköyhtiön ympäristövastuullisuus on vähemmän tärkeää kuin esimerkiksi Fortumin asiakkaille”, kummastelee Nybondas.

”Kärjistäen voisi sanoa että sähkökatkojen vaikutus tyytyväisyyteen näkyy Helsingin Energian ja Fortumin tulosten eroissa: Fortum on Euroopan vähäpäästöisimpiä sähköyhtiöitä, mutta maakunnissa esiintyvät sähkökatkot laskevat sen asiakkaiden tyytyväisyyttä suhteessa Helsingin Energiaan, sillä Fortum toimittaa sähköä paikallisten verkkoyhtiöiden kautta koko Suomeen”, Nybondas tiivistää.

Miehet ja yritysasiakkaat tyytymättömimpiä

Kyselyyn vastanneet naiset ovat perinteiseen tapaan hieman miehiä tyytyväisempiä. Naisten keskimääräinen tyytyväisyys on 74,5  kun taas miesten 73,5.Yksityisasiakkaista poiketen yritysasiakkaiden keskuudessa tyytyväisyys ja uskollisuus laskevat tänä vuonna. Tyytyväisyys on nyt kohtalaisella tasolla 73, ja uskollisuus vielä alempi indeksiluvulla 71,4.

Liitetiedostot

EPSI Rating on kansainvälinen analyysimenetelmä, joka mittaa liiketoimintojen ja organisaatioiden aineetonta pääomaa. Benchmark-tutkimuksia tehdään yli 30:llä eri liiketoiminta-alueella. Säännölliset mittaukset aloitettiin Ruotsissa vuonna 1989 ja vuonna 1999 toimintaa laajennettiin EU-komission aloitteesta koskemaan useita Euroopan maita. Tutkimuksien indeksit ovat vertailukelpoisia vastaaviin USA:ssa ja useassa Kaukoidän maassa.

Lisätietoja liitteissä sekä osoitteissa www.epsi-rating.com www.epsi-finland.org

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs