Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » TEM:n esitys metsähakkeen tukien leikkauksista romuttaisi hakkeen lisäystavoitteen

Energiateollisuus ry

TEM:n esitys metsähakkeen tukien leikkauksista romuttaisi hakkeen lisäystavoitteen

Tiedote.
Julkaistu: 19.12.2014 klo 11:51
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Työ- ja elinkeinoministeriön nyt lausunnolle antama muutosesitys uusiutuvan energian tukiin vaarantaa metsäenergian käytön lisäystavoitteet. Samalla lisättäisiin huomattavasti  byrokratiaa, jota hallitus muuten on pyrkinyt vähentämään.  Energiateollisuus tulee omassa lausunnossaan esittämään, että tämänkaltaisia rajauksia ei tehdä, toteaa toimitusjohtaja Naukkarinen.

Hallitus on päättänyt alentaa turpeen veroa ja korottaa metsähakkeen tukea, jotta kotimaiset polttoaineet olisivat kilpailukykyisiä fossiilisiin tuontipolttoaineisiin, erityisesti kivihiileen verrattuna.

– Tämä on erinomainen asia. Jos samalla kuitenkin luodaan uutta sääntelyä siihen, millainen metsähake tukea voi saada ja kuinka paljon, romutetaan samalla alkuperäinen tavoite. Arviomme mukaan esitys voi hyvinkin johtaa siihen, että metsähakkeen käyttö vähentyy nykyisestään ja vastaavasti mm. kivihiilen käyttö vain kasvaa, Naukkarinen toteaa.

TEM:n esityksen mukaan muista kuin ensiharvennuskohteista saatava pienikokoinen puu ja muu runkopuu saisi alennettua tukea.

– Metsähakkeen merkittävin kasvupotentiaali on nimenomaan pienpuussa. Metsiimme on jo nyt kertynyt runsaasti energiapuuksi sopivaa puuta, jonka korjuu parantaisi metsien kasvua ja tuottaisi energiapuuta. Nyt tämän energiapuun tukia merkittävästi alennettaisiin, Naukkarinen harmittelee.

Toteutuessaan esitys edellyttäisi merkittäviä muutoksia ja lisäkustannuksia energiapuun korjuussa ja toimitusketjussa.

– On ikävää, että hallitus esittää toimia, jotka lisäävät byrokratiaa, kun sitä muuten esitetään kevennettäväksi, Naukkarinen jatkaa

Yrityksillämme on noin 2 miljardin euron investoinnit tulossa päätöksentekovaiheeseen vielä tämän vuosikymmenen aikana. Hallituksen tulisi parantaa investointiedellytyksiä, eikä heikentää niitä, Naukkarinen huomauttaa.

Energiateollisuus ry edustaa Suomessa toimivia sähkö- ja kaukolämpöyhtiöitä. Alan yhtiöt ovat moninkertaistaneet metsäenergian käytön viime vuosina. Viime vuonna puuenergia oli suurin kaukolämmön ja sen tuotannon yhteydessä tuotetun sähkön polttoaine.

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60772
Johtaja Jari Kostama, puh. 050 301 1870
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs