Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Tavoitteena Suomen ensimmäinen biohiilipellettitehdas Ristiinaan

Miktech Oy

Tavoitteena Suomen ensimmäinen biohiilipellettitehdas Ristiinaan

Tiedote.
Julkaistu: 20.02.2012 klo 14:30
Julkaisija: Miktech Oy

Suomen ensimmäinen biohiilipelletin tuotantolaitos pyritään rakentamaan Ristiinaan perustettavaan biologistiikkakeskukseen. Biohiilipelletillä on tarkoitus korvata lähinnä kivihiilen käyttöä lämmön ja sähkön tuotannossa. Biohiilipelletin tuotanto perustuu puun lämpökäsittelyyn, jossa energian sisältö suhteessa painoon kasvaa. Paahdettu puu pelletoidaan, jolloin energiatiheys tilavuutta kohti kasvaa noin 1,5 kertaiseksi verrattuna normaaliin pellettiin.

Biohiilipellettiä ei toistaiseksi tuoteta Suomessa ja Keski-Euroopassakin täyden mittakaavan laitos on vain Hollannissa, jossa tuotanto on noin 60 tuhatta tonnia vuodessa. Mikkelin seudun hankkeen tuotantotavoite on kolminkertainen eli noin 200 tuhatta tonnia vuodessa. Tuotteen asiakkaita haetaan tulevaisuudessa myös Keski-Euroopasta, jossa tarvitaan paljon bioenergiaa ilmastopoliittisten tavoitteiden täyttämiseksi.

-          Vaikka bioenergian tuotanto on toistaiseksi hyvin tukiriippuvaista, tehtyjen esiselvitysten mukaan näyttää siltä, että Suomessa kannattaa jalostaa biohiilipellettiä ja laivata sitä Keski-Euroopan markkinoille, sanoo hankkeen kehityspäällikkö Mika Muinonen hanketta koordinoivasta Miktech Oy:stä. Kotimaan markkinoiden kannalta Helsingin kaupungin tulevat ratkaisut kivihiilituotannon korvaamisesta ovat Etelä-Savon bioenergiahankkeen kannalta merkittäviä.                                             

Biohiilipelletin tuotanto on osa Mikkelin seudun kattavaa bioenergian kehittämisen Biosaimaa-hanketta, jossa yhdistetään osaamista ja taloudellisia resursseja sekä luodaan monialainen verkosto, johon tulevat alan yritysten lisäksi mukaan metsäsektori, kunnat ja yliopistot. Kehittämishankkeen elinkeinopoliittisena tavoitteena on metsään perustuvan bioenergian tuotannon lisääminen, bioenergian jalostusasteen nosto, alan yritysten liiketoiminnan kasvattaminen ja Mikkelin seudun profiloituminen bioenergia-alan kansainvälisesti tunnetuksi toimijaksi. Hankkeen myötä Mikkelin seudulle nousee Suomen ensimmäinen bioenergia-alan osaamisen keskittymä.

Tarkoituksena on keskittyä metsäenergiaperusteiseen tuotantoon eikä suuria investointeja vaativaan liikenteen biokaasu- tai biopolttoainetuotantoon, Muinonen kertoo.  Suomessa on asetettu tavoitteeksi 2,5 kertaistaa metsäbiomassan energiakäyttö vuoteen 2020 mennessä.  

Lisätietoja: Miktech Oy, kehityspäällikkö Mika Muinonen, 0440 361 604, mika.muinonen@miktech.fi

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri tukee suomalaisen metsäteollisuuden uusiutumista. Se auttaa alan toimijoita tuomaan uusia ratkaisuja perinteisten tuotteiden rinnalle kilpailukyvyn lisäämiseksi ja pk-yritysten kasvun vauhdittamiseksi. Klusteriohjelman toteutukseen osallistuu kuusi osaamiskeskusta; Jyväskylä, Kaakkois-Suomi, Kokkola, Mikkeli, Measurepolis-Kajaani sekä Pohjois-Karjala. Toimintaa koordinoi Wirma Lappeenranta Oy. http://www.fifcluster.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs