Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Sisäilmastoseminaari 2015 - Suunnitelmallisella toiminnalla sisäilmaongelmat hallintaan

Sisäilmayhdistys ry

Sisäilmastoseminaari 2015 - Suunnitelmallisella toiminnalla sisäilmaongelmat hallintaan

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2015 klo 09:50
Julkaisija: Sisäilmayhdistys ry

Viime vuosina uusia sisäilmaongelmia on tullut esiin enemmän kuin vanhoja on ehditty korjata. Tilanne on vaikea, mutta ei toivoton. Helsingissä eilen 11.3.2015 pidetyssä Sisäilmastoseminaarissa kerrottiin onnistuneista toimintatavoista kosteus- ja sisäilmaongelmien korjaamiseen ja ennaltaehkäisyyn. Näitä on tutkittu ja kokeiltu jo useissa hankkeissa, ja ne antavat toivoa paremmasta sisäilmahuomisesta.

Sisäilmastoseminaarissa puhuneen professori Juha Pekkasen mukaan kosteus- ja homevaurioituneissa kodeissa asuvilla on keskimäärin puolitoistakertainen riski sairastua astmaan. Selkeästi yleisimmät sisäilmasta aiheutuvat haitat ovat kuitenkin ohimeneviä oireita ja viihtyvyyshaittoja. Yksittäisillä henkilöillä oireilu saattaa kuitenkin kroonistua ja tila voi alkaa muistuttaa ympäristöherkkyydeksi nimettyä oireyhtymää. Silloin henkilö kokee poikkeuksellisen herkästi oireita ympäristön tavanomaisista tekijöistä, eivätkä tunnetut mekanismit selitä oireita. Kosteus- ja homevaurio-ongelman hallinnassa on Pekkasen mukaan tärkeintä tehokas ennaltaehkäisy ja nopea korjaaminen, joka on kaikkien yhteinen intressi.

Kuntaliitto on selvittänyt sisäilmaongelmien tilannetta kunnissa. Vastanneista kunnista 86 %:lla oli vähäistä merkittävämpi sisäilmaongelma alle 25 %:ssa rakennuskannassaan. Yli puolet vastaajista arvioi, että sisäilmaongelmat ovat viimeisen viiden vuoden aikana lisääntyneet joko jonkin verran tai selvästi. Toisaalta reilu kolmannes kunnista arvioi, että ongelmat ovat vähentyneet jonkin verran tai selvästi. Näitä kuntia yhdistää mm. korjausten suorittaminen ajallaan, ennakoiva toiminta ja nopea reagointi ongelmailmoituksiin. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää kiinteistöjen kunnossapitoon ja korjauksiin. Parempaan kunnossapitoon satsatut rahat tulevat todennäköisesti takaisin pienempinä poissaolo- ja terveydenhoitokustannuksina. Esimerkiksi päiväkotien henkilökunnan ja lasten sairauspoissaolojen kustannukset ovat yli 50 % päiväkotirakennusten ylläpito-ja käyttö kustannuksista.

Sisäilmastoseminaarin avannut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka peräänkuulutti lisää välittämistä rakentamiseen ja korjaamiseen. ”Huonoa saa, kun kukaan ei välitä”, tiivisti Pokka. Hänen mielestään kuntien rakennus­valvonnan roolia pitäisi vahvistaa. Kansliapäällikkö Pokka kertoi myös, että lähiaikoina on tulossa ympäristöministeriön asetus, jossa vaaditaan mm. suunnitelmaa kosteuden hallinnasta rakennusaikana. Lisäksi alan toimijoiden tulisi kirjata yleisiin sopimusehtoihin vaatimukset kosteuden hallinnasta.

Seminaarissa jaettiin Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto 2015, jonka sai valtakunnallisten hometalkoiden päällikkönäkin työskennellyt sisäilma-asiantuntija, tekniikan tohtori Juhani Pirinen.

Tänä vuonna 30. kerran järjestetty Sisäilmastoseminaari keräsi Helsingin Messukeskukseen yli 1300 sisäilman ammattilaista ympäri Suomea. Seminaarissa esiteltiin 67 tuoretta tutkimustulosta ja siitä julkaistiin 400-sivuinen raportti. Seminaarin järjestivät Sisäilmayhdistys ry ja Aalto-yliopiston energiatekniikan laitos.

Lehdistömateriaalia ja kuvia:  http://www.sisailmayhdistys.fi/sem2015lehd/

Ympäristöpalkinnon tiedote

Sisäilmayhdistys ry on vuonna 1990 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennusten terveelliseen ja viihtyisään sisäilmastoon tähtäävää työtä. Yhdistyksen tehtävänä on parantaa tiedonsiirtoa tutkimuksesta käytäntöön sekä valistaa rakennusten asukkaita, käyttäjiä ja omistajia ylläpitämään hyvää sisäilmastoa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Jorma Säteri, jorma.sateri@sisailmayhdistys.fi p. 040-5485429 ja
Markkinointisihteeri / Sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen, aila.laine-sarkkinen@sisailmayhdistys.fi, 040-7070201 
Sisäilma-asiantuntija Mervi Aholamervi.ahola@sisailmayhdistys.fi p.050-5848442
 
 

 

www.sisailmayhdistys.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs