Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Sähkön pientuotanto on luonteva osa kestävää energiajärjestelmää

Energiateollisuus ry

Sähkön pientuotanto on luonteva osa kestävää energiajärjestelmää

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2014 klo 13:30
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Työ- ja elinkeinoministeriön pienimuotoisen energiatuotannon edistämistyöryhmä on juuri julkaissut loppuraporttinsa. Energiateollisuus ry (ET) tukee raportin esittämiä toimenpiteitä osana jatkuvaa siirtymistä kohti kestävämpää energiajärjestelmää. Sähkön pientuotanto on luonteva osa ET:n vision mukaista tulevaisuutta. Pientuotantoa tulee voida liittää sähköverkkoon ja saattaa markkinoille vaivattomasti. Alan toimijat ovat tehneet tämän eteen töitä jo vuosia.

Pienimuotoisen sähkötuotannon edistäminen parantaa energiaomavaraisuutta ja lisää uusiutuvan tuotannon osuutta sekä avaa mahdollisuuksia uusille kotimaisille palvelu- ja laitemarkkinoille. Kotitalouksille soveltuva pienimuotoinen sähköntuotanto voi kasvattaa kansalaisten kiinnostusta energia-asioita ja sähkömarkkinoiden toimintaa kohtaan ja kannustaa kansalaisia toimimaan aktiivisesti sähkömarkkinoilla.

Kuten raportissa todetaan, pientuotannon keskeiset haasteet liittyvät pientuotannon kannattavuuteen sekä yleiseen tiedon saantiin.

– Sähköyhtiöt ovat helpottaneet pienimuotoisen sähköntuotannon lisääntymistä jo vuosien ajan. ET on taas luonut valtakunnalliset suositukset pientuotannon teknisistä liittämisvaatimuksista, suositellut Saksan standardien mukaisten laitteiden hyväksymistä sähköverkkoon myös Suomessa sekä valmistellut käyttäjäystävällisen ilmoituslomakkeen verkkoon liittämisen helpottamiseksi, kertoo ET:n vähittäismarkkina-asiantuntija Riina Heinimäki.

Energiateollisuus on myös kehittänyt yhteisiä pelisääntöjä pienimuotoisesti tuotetun sähkön markkinoille pääsyyn. Useat sähkönmyyjät ostavat jo nyt asiakkaidensa verkkoon tuottamaa pientuotantoa. ET:n aloitteesta tiedot myyjien ostotuotteista on lisätty julkiseen Energiaviraston hintavertailupalveluun. Alalle on syntynyt innovatiivisia asiakkaiden tarpeiden mukaisia uusia tuotteita.

Raportissa ei vielä otettu kantaa sähkön mittaustapojen sekä tuntimittauskäsitteen selkeyttämiseen. Työ- ja elinkeinoministeriö on kertonut asiaa mietittävän erikseen virkatyönä. Asiaan liittyy monta ratkaistavaa kysymystä.

– Toteutustavan tulee olla kansantaloudellisesti järkevä sekä eurooppalaisen mittauslaitelainsäädännön mukainen, toteaa sähköverkoista vastaava ET:n johtaja Kenneth Hänninen. Jos päädytään esittämään muutoksia tai tarkennuksia nykyisiin mittausvaatimuksiin, toteutusaikataululla on ratkaiseva merkitys kokonaiskustannuksiin.  

 

Lisätiedot:
Johtaja Kenneth Hänninen; puh. 050 320 2439
Asiantuntija Riina Heinimäki; puh. 050 381 6131

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs