Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Rakennusautomaatiolla ratkaisuja energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden parantamiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Rakennusautomaatiolla ratkaisuja energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden parantamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 12.09.2012 klo 10:19
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

JAMKin pääkampukselle perustetaan rakennusautomaation tutkimus- ja koulutuslaboratorio.

Rakennusautomaation osaamistarve on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa käynnistetyllä hankkeella pyritään löytämään ja saattamaan käytäntöön suositeltavia rakennusautomaation ohjaustapoja mm. energiatehokkuuden ja rakennusten sisäolosuhteiden parantamiseksi. Keski-Suomen alueen talotekniikka- ja rakennusautomaatioalan yritykset ovat mukana projektissa merkittävällä panostuksella.  

JAMKin pääkampukselle perustetaan rakennusautomaation tutkimus- ja koulutuslaboratorio, jossa kehitetään aiheeseen liittyviä tutkimus- ja koulutuspalveluja. Laboratoriolaitteisto tulee sisältämään rakennusautomaatiojärjestelmien lisäksi nykyaikaista talotekniikkaa, kuten ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytyslaitteistot, älykkäät valaistusjärjestelmät, sähköistä turvatekniikkaa, kuten palo- ja rikosilmoitinjärjestelmät sekä uusiutuvan energian, aurinko- ja maalämmön laitteistoja. Laboratorio valmistuu vuoden 2013 aikana.

”Täydennyskoulutuksen ohella laboratorio tarjoaa laajamittaiset tuotekehitys- ja testausmahdollisuudet autenttisessa laiteympäristössä. Esimerkiksi uusien palvelukonseptien ja niihin liittyvien teknisten ratkaisujen, kuten laite- tai tietojärjestelmäintegraation testaaminen ja kehittäminen on mahdollista kehitysympäristön valmistuttua,” projektipäällikkö Teppo Flyktman JAMKin teknologiayksiköstä toteaa.

Rakennusautomaatiolla ohjataan rakennuksen sisällä vallitsevia olosuhteita, kuten lämpötila, ilman laatu, paine-erot ja valaistus, ja sen oikeaoppisella käytöllä on keskeinen vaikutus energiatehokkuuden ja asuinmukavuuden ohella sisäilmaongelmien torjunnassa.

Keski-Suomen tutkimusympäristön kehittämiseen osallistuvat Lvi-Elektro Oy, HK Instruments Oy, Planetcon Oy, Cinos Solutions Oy, Protacon Oy, Are Oy, Schneider Electric Buildings Finland Oy, Education Facilities Oy, SRV Rakennus Oy ja YIT Kiinteistötekniikka Oy. VTT on mukana hankkeessa tutkimus- ja asiantuntijaorganisaationa. Keski-Suomen liitto on myöntänyt EAKR-rahoitusta hankkeelle, jolla vastataan näihin rakennusautomaatioalan kehittämistarpeisiin.

Lisätietoja:

Teppo Flyktman, projektipäällikkö, 040 716 7630, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä Seppo Rantapuska, yliopettaja, 040 567 5902, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologiayksikkö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 80 11
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs