Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Puheenjohtaja Lauri Virkkunen ET:n kevätseminaarissa Tampereella 24.5.2012: Energiainvestoinnit keskeisessä roolissa talouskasvun luomisessa

Energiateollisuus ry

Puheenjohtaja Lauri Virkkunen ET:n kevätseminaarissa Tampereella 24.5.2012: Energiainvestoinnit keskeisessä roolissa talouskasvun luomisessa

Tiedote.
Julkaistu: 24.05.2012 klo 12:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Energiateollisuuden investoinnit ovat viime vuosina olleet omaa luokkaansa verrattuna mihin tahansa muuhun yksittäiseen teollisuudenalaan. Kuluvana vuonna energia-ala investoi noin kahden miljardin euron edestä ja alalla on tahto pitää kurssi samanlaisena myös lähivuosina. Se edellyttää kuitenkin, että poliittiset päättäjät ja viranomaiset hoitavat oman osuutensa raivaamalla esteet energiainvestoinneilta, Energiateollisuus ry:n (ET) puheenjohtaja Lauri Virkkunen sanoi ET:n kevätseminaarissa torstaina 24.5. Tampereella.

– Energiainvestoinnit palvelevat kansantaloutta luomalla uutta työtä ja toimeentuloa. Investoinnit parantavat energian toimitusvarmuutta, energiaomavaraisuutta sekä tukevat energian hinnan pysymistä kohtuullisella tasolla ja tukevat näin välillisesti myös muiden alojen investointiedellytyksiä. Ne edistävät energian käytön tehostumista ja päästötavoitteiden saavuttamista. Toivomme, että poliittiset päättäjät tunnistavat energiainvestointien keskeisen roolin kasvun, hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn luomisessa ja tekevät nyt kaikkensa investointiesteiden raivaamiseksi energia-alalta. 

Windfall-vero olisi karhunpalvelus Suomelle ja suomalaisille

Investointiesteiden purkamiseen on Virkkusen mukaan jo paikoin tartuttukin, kuten tuulivoimarakentamisen vauhdittamiseksi tehty työ osoittaa. Virkkunen pitää kuitenkin hyvin huolestuttavana sitä, että hallitus suunnittelee myös täysin päinvastaisia hankkeita, joista ikävä esimerkki on hallituksen suunnittelema windfall-vero.

– On vaikea ymmärtää suunniteltua veroa tilanteessa, jossa poliittisten päätösten pitäisi tähdätä investointien edistämiseen ja kasvun ruokkimiseen. Vero nostaisi energiantuotannon kustannuksia jopa kymmeniä prosentteja ja leikkaisi investointeja, joilla rakennetaan mm. uusiutuvaa energiaa. Windfall-vero sotisi hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisia tavoitteita vastaan rankaisemalla päästötöntä tuotantoa. Veron säätäminen edustaisi siten kaikkea muuta kuin ennustettavaa, johdonmukaista ja pitkäjänteistä ohjausta.  

– Suunniteltu 170 miljoonan euron lisävero ei voisi myöskään olla heijastumatta sähkön hintaan. Veroa suunnittelevien olisikin aiheellista kertoa tämä avoimesti myös kansalaisille ja kuunnella heiltä saatavaa palautetta.

Veron välilliset vaikutukset olisivat Virkkusen mukaan laajat ja ennalta vaikeasti arvioitavissa. Varmaa on, että se olisi mittava karhunpalvelus Suomen maakuvalle investointiympäristönä. Energiateollisuus toivoo, että hallitus vielä vakavasti arvioi veron merkittäviä vaikutuksia ja sen toteuttamisen mielekkyyttä.

 

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Lauri Virkkunen; puh. (09) 6930 6500

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs