Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Pitkäjänteiset energiainvestoinnit

Energiateollisuus ry

Pitkäjänteiset energiainvestoinnit

Julkaistu: 07.04.2009 klo 09:30
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Energia-ala on valmis merkittäviin investointihankkeisiin, joilla voidaan saavuttaa Suomen ilmastotavoitteet, pitää energian hinta kohtuullisella tasolla sekä lisätä energiaturvallisuutta ja sähkön toimitusvarmuutta. Suomen hallituksen tehtävänä on luoda investoinneille suotuisa ilmapiiri, sanoo Energiateollisuus ry:n (ET) toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen:

Energia-alalle annettava mahdollisuus
pitkäjänteisiin investointeihin

Energia-ala on valmis merkittäviin investointihankkeisiin, joilla voidaan saavuttaa Suomen ilmastotavoitteet, pitää energian hinta kohtuullisella tasolla sekä lisätä energiaturvallisuutta ja sähkön toimitusvarmuutta. Suomen hallituksen tehtävänä on luoda investoinneille suotuisa ilmapiiri, sanoo Energiateollisuus ry:n (ET) toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Naukkarinen korostaa, että energia–ala on valmis mittaviin investointeihin nopealla aikataululla. Suunnitellut investoinnit tukevat hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaa, jossa on asetettu tavoitteeksi nykyistä suurempi sähkön omavaraisuus. Tarvitsemme investointeja uusiutuvaan energiaan, hyötysuhteeltaan korkeaan sähkön ja lämmön yhteistuotantoon ja ydinvoimaan.

Investoinnit tukevat myös ilmastokysymyksen ratkaisemista. Päästöttömän sähköntuotannon osuus maassamme on jo nyt yli 60 prosenttia. Vuoteen 2030 mennessä päästöttömän tuotannon osuus voisi arvioidemme mukaan nousta jo 80 – 85 prosenttiin. Energia-alan vahva tavoite on, että sähköntuotanto on hiilidioksineutraalia vuoteen 2050 mennessä, Naukkarinen korostaa.

Voimalaitosinvestoinnit ovat pitkäkestoisia. Esimerkiksi uudet ydinvoimalaitokset on suunniteltu tuottamaan hiilidioksiditonta sähköä 60 vuotta. Uusi ydinvoimalaitos valmistuu vasta noin kymmenen vuoden kuluttua periaatepäätöksestä. Uudet ydinvoimalaitokset olisivat merkittävä osa taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Suomen hallituksen tulisikin nopeasti tehdä kaikista ydinvoimahakemuksista myönteiset periaatepäätökset.

Naukkarinen uskoo, että taloustaantuman jälkeen sähkönkäyttö lähtee uudelleen kasvuun. Sähkön avulla on mahdollista parantaa energiatehokkuutta ja pienentää kokonaisenergian käyttöä. Samalla sähkön osuus kokonaisenergian käytöstä lisääntyy. Teollisuus säilyy suurimpana sähkönkäyttäjänä. Pidemmällä aikajänteellä sähköautot lisäävät sähkön tarvetta. Myös kotitalouksissa sähkönkäyttö kasvaa. Asuntojen määrä ja keskikoko kasvavat sekä asuntojen sähköinen varustelutaso paranee.

Suomessa energia-ala on teollisuudenaloista suurin investoija. Energia-alan investoinnit olivat viime vuonna noin kaksi kertaa niin suuret kuin seuraavina olevien teollisuudenalojen investoinnit. Energia-alan investoinnit ovat noin kolmasosa teollisuuden investoinneista. Tarvittavia investointeja voidaan edistää turvaamalla niille riittävän pitkäjänteinen ja ennustettava toimintaympäristö.

Valitettavasti viime viikolla saimme kuulla, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päätynyt ottamaan käyttöön ns. windfall-veron viimeistään vuoden 2011 alusta lukien. Tämä vero rankaisisi päästöttömiä tuotantomuotoja, jotka ovat tukeneet ilmastokysymyksen hoitamista ja ovat myös auttaneet pitämään hintatasomme kohtuullisena ja kilpailukykyisenä. Tällaisten lisäverojen käyttöönotto johtaisi lisääntyvään epävarmuuteen toimintaympäristömme ennustettavuudessa ja pitkäjänteisyydessä. Tämä on varsin erikoinen signaali edessä olevien energia- ja ilmastohaasteiden ja niiden vaatimien massiivisten investointien kannalta, arvio Naukkarinen.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs