Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Pakkasella ei ole tuuletonta

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Pakkasella ei ole tuuletonta

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2014 klo 10:52
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Suomessa tuotetaan eniten tuulivoimaa kylminä talvikuukausina, jolloin myös energiankulutus on suurinta. Yleinen harhaluulo tyynistä pakkaspäivistä ei pidä paikkaansa, etenkään modernien tuulivoimaloiden napakorkeudella 100-140 metrissä. Suomen tuulipuistossa onkin tuotettu sähköä hyvillä tehoilla kuluvan pakkasjakson aikana. Vaihtelua tuulisuudessa on ympäri vuoden, mutta täysin tuuletonta on harvoin. Fingridin tehonseuranta ei kerro koko kuvaa asiasta, sillä mukana on toistaiseksi vain osa maamme tuulivoimaloista.

”Hyvin pyörii!”, iloitsee Taaleritehtaan Taamir Fareed. ”Honkajoen tuulipuistossa sijaitsevat yhdeksän voimalaamme ovat tuottaneet kuluvan pakkasjakson eli kahden viikon aikana yli 2250 MWh:a sähköä eli keskimäärin 30 prosentin teholla. Tämä vastaa yli 20 000 kerrostalokaksion sähkönkulutusta samana aikana. Tänään pakkasta on yli 20 astetta ja voimalat tuottavat täydellä teholla. Nyt viimeistään on todistettu, että tuulivoima sopii mainiosti talvisiin olosuhteisiimme”, Fareed kertoo. ”Suomen tuontisähkön osuus on vuositasolla noin 20 prosenttia. Tuulivoimalle on kaavailtu vuodelle 2025 vajaan kymmenyksen osaa sähköntuotannosta. Tällä hetkellä tuulisähkötuotannon määrä vastaa noin prosenttia kulutuksesta. Sähköntuonti ulkomailta johtuu siis muista syistä kuin tuulivoimasta sekä tuulisina että tuulettomina hetkinä”, Fareed jatkaa.

Fingridin online-tehonseuranta ei valitettavasti kerro totuudenmukaista tilannetta tuulivoimatuotannosta. ”Alle puolet voimaloista on mukana, ei suinkaan kattavasti. Vähänkin vanhempien voimaloiden osalta selvitämme Tanskan ja Ruotsin käyttämiä, osittain arviointeihin perustuvien tuotannonseurantamallien käyttöönottoa. Reaaliaikaisen seurannan ulottaminen kaikkiin voimaloihin ei ole taloudellisesti mielekästä”, selvittää Fingridin asiakaspäällikkö Petri Parviainen.

”Tuulivoiman ominaisuutena on että se tuottaa suurimman osan ajasta osateholla. Keskiteho on uusilla voimalaitoksilla 30 prosentin luokkaa eli 100 MW:a tuulivoimaa tuottaa keskimäärin 30 MW:n teholla. Tuulivoimatilastoinnissa on seurattu tuotantoa kulutushuippujen aikana, ja viimeisen 14 talvikauden ajalta se on vaihdellut 2 ja 57 prosentin välillä, keskiarvona 18 prosenttia.  Täysin tuulettomia tunteja on koko Suomen alueella vuosittain vähän ja nekin ajoittuvat yleensä kesäaikaan. Pohjoismaisella sähkömarkkina-alueella tuulivoima on viimeisen neljän vuoden aikana tuottanut suurimpien kulutushuippujen aikana 14 - 49 prosentin keskiteholla, vaikka yksittäisissä maissa on saattanut olla heikomman tuotannon hetkiä”, kertoo VTT:n johtava tutkija Hannele Holttinen.

Tuulivoiman tuotantokuvaajat ja energiakulutusta kuvaavat käyrät sopivat hyvin yhteen: tuulivoima tuottaa eniten sähköä silloin kun sitä myös kulutetaan eniten eli kylmimmällä säällä. ”Lapin avotuntureilla on mitattu viime päivinä yli 20 m/s keskituulennopeuksia samaan aikaan kun alemmilla sääasemilla on ollut lähes tyyntä ja yli 30 astetta pakkasta”, kertoo Jenni Latikka Ilmatieteenlaitokselta.

”Talvijaksolla tuulisuus on keskimäärin voimakkaampaa kuin muina vuodenaikoina. Lisäksi kylmällä ilmalla sama tuuli tuottaa enemmän energiaa kuin lämpimällä suuremman ilmantiheyden vuoksi”, selittää Latikka. ”Alkuvuoteen on sattunut tavallista tuulisempia ja tuulettomampia viikkoja, vaihtelevissa lämpötiloissa. On selvää, että myytti tuulettomista pakkaspäivistä ei kerro koko totuutta ja Suomessa on hyvät tuuliolosuhteet tuulivoimatuotantoa ajatellen. Moderneiden voimaloiden pakkasrajatkaan eivät tule helposti vastaan, sillä kovien pakkasten aikaan korkeammalla on usein lämpimämpää kuin maanpinnalla, mikä sekin usein unohdetaan”, Latikka toteaa.

 

Lisätietoja:
Taamir Fareed, Taaleritehdas, p. 040 735 9812, taamir.fareed@taaleritehdas.fi
Hannele Holttinen, VTT, p. 040 518 7955, hannele.holttinen@vtt.fi
Jenni Latikka, Ilmatieteenlaitos, p. 050 453 2163, jenni.latikka@fmi.fi
Petri Parviainen, Fingrid, p. 030 395 5282, petri.parviainen@fingrid.fi

 

 

 

 

Liitetiedostot

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys välittää tietoa ja pyrkii monin keinoin muovaamaan suomalaista toimintaympäristöä mahdollisimman tuulivoimamyönteiseksi. STY:ssä on yli 230 henkilöjäsentä sekä yli 160 yritys- ja yhteisöjäsentä.

www.tuulivoimayhdistys.fi
www.tuulivoimayhdistys.fi/kuvapankki

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs