Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Naukkarinen Satakunnan Energiatapaamisessa Porissa

Energiateollisuus ry

Naukkarinen Satakunnan Energiatapaamisessa Porissa

Julkaistu: 03.04.2009 klo 12:07
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Nykyisessä talouskriisissä on akuuttien toimenpiteiden lisäksi syytä katsoa myös tulevaisuuteen ja kriisin jälkeisiin vuosiin. Pidempää tähtäintä tarvitaan erityisesti, kun harkitaan tulevia energiainvestointeja ja turvataan niiden toteutuminen, Energiateollisuus ry:n (ET) toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo. Energia-ala on jo pitkään ollut eri teollisuudenaloista suurin investoija Suomessa. Viime vuonna energia-alan investoinnit olivat noin kaksi kertaa niin suuret kuin seuraavina olevien teollisuudenalojen investoinnit. Energia-alan investoinnit muodostivat noin kolmanneksen koko suomalaisen teollisuuden investoinneista.

Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen Satakunnan Energiatapaamisessa Porissa:
NYT ON VARMISTETTAVA ENERGIAINVESTOINTIEN TOTEUTUMINEN 

Nykyisessä talouskriisissä on akuuttien toimenpiteiden lisäksi syytä katsoa myös tulevaisuuteen ja kriisin jälkeisiin vuosiin. Pidempää tähtäintä tarvitaan erityisesti, kun harkitaan tulevia energiainvestointeja ja turvataan niiden toteutuminen, Energiateollisuus ry:n (ET) toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

Energia-ala on jo pitkään ollut eri teollisuudenaloista suurin investoija Suomessa. Viime vuonna energia-alan investoinnit olivat noin kaksi kertaa niin suuret kuin seuraavina olevien teollisuudenalojen investoinnit. Energia-alan investoinnit muodostivat noin kolmanneksen koko suomalaisen teollisuuden investoinneista.

Investointeja tarvitaan ilmastokysymyksen hoitamiseksi, omavaraisuuden lisäämiseksi ja poistuvan kapasiteetin korvaamiseksi

Talouskriisi aiheuttaa notkahduksen sähkön käytössä, mutta pitkässä juoksussa sähkön käyttö asettuu uudelleen kasvu-uralle. Lisäämällä sähkön käyttöä mm. liikenteessä voidaan samalla vähentää päästöjä, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää kokonaisenergian käyttöä. Samalla sähkön osuus kokonaisenergian käytöstä tulee lisääntymään.

Uusia investointeja tarvitaan myös parantamaan maamme energiaturvallisuutta ja lisäämään omavaraisuutta sähkön tuotannossa. Suomi on ollut hyvin riippuvainen tuonnista, erityisesti huippukuormitustilanteissa, joissa tuonnin osuus on ollut jopa 20 prosenttia kokonaiskapasiteetista, eli noin 3.000 MW.

Uusia investointeja tarvitaan myös korvaamaan vanhenevaa sähköntuotantokapasiteettia, jota meiltä poistuu huomattava määrä jo ensi vuosikymmenellä.

Euroopan yhteisö ja sen osana myös Suomi ovat sitoutuneet kasvihuonekaasupäästöjen merkittävään vähentämiseen. Se edellyttää rakennemuutosta energiantuotannossa ja samalla merkittäviä investointeja. Arviomme mukaan päästöttömään ja vähäpäästöiseen tuotantoon tarvitaan investointeja noin 15 miljardin euron edestä seuraavan noin 15 vuoden kuluessa.

Päästöttömän sähköntuotannon osuus maassamme on jo nyt yli 60 %. Vuoteen 2030 mennessä päästöttömän tuotannon osuus voisi arvioidemme mukaan nousta jo 80 – 85 prosenttiin ja pidemmän aikavälin tavoitteenamme on hiilidioksidineutraali sähköntuotanto.

Windfall-veron kaltaiset hankkeet vahingoittavat investointiympäristöä

Energiateollisuus on valmis hyvinkin mittaviin investointeihin. Investoinnit sitovat valtavia määriä pääomaa ja ne tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Tarvittavia investointeja voidaan edistää turvaamalla niille riittävän pitkäjänteinen ja ennustettava toimintaympäristö.

Valitettavasti vain pari päivää sitten saimme kuulla, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päätynyt ottamaan käyttöön ns. windfall-veron viimeistään vuoden 2011 alusta lukien.

Tämä vero rankaisisi päästöttömiä tuotantomuotoja, jotka ovat tukeneet ilmastokysymyksen hoitamista ja ovat myös auttaneet pitämään hintatasomme kohtuullisena ja kilpailukykyisenä. Tällaisten lisäverojen käyttöönotto johtaisi lisääntyvään epävarmuuteen toimintaympäristömme ennustettavuudessa ja pitkäjänteisyydessä. Tämä on varsin erikoinen signaali edessä olevien energia- ja ilmastohaasteiden ja niiden vaatimien massiivisten investointien kannalta.

Lisäverojen sijasta meidän tulisikin nyt panostaa ennustettavaan ja pitkäjänteiseen toimintaympäristöön, joka turvaa riittävien investointien toteutumisen. Vain riittävillä investoinneille voimme pienentää päästöjä, vähentää riippuvuutta tuontienergiasta ja pitää huolta kohtuuhintaisesta energiasta, Naukkarinen korostaa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs