Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Mamkin hankkeessa selvitettiin Mikkelin keskussairaalan sähkön- ja vedenkulutusta

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mamkin hankkeessa selvitettiin Mikkelin keskussairaalan sähkön- ja vedenkulutusta

Tiedote.
Julkaistu: 03.04.2014 klo 10:02
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) Ekotehokas ammattikeittiö -hankkeessa selvitettiin Mikkelin keskussairaalan keittiön sähkön- ja vedenkulutusta.  Saadut mittaustulokset antavat pohjan keskussairaalan keittiön toiminnan kehittämiseen energiatehokkaampaan suuntaan.

Mikkelin keskussairaalan keittiössä mittaustuloksia saatiin yhteensä 225 kpl vuoden 2013 aikana. Ruuat, joiden valmistukseen kuluvaa vettä ja sähköenergiaa mitattiin, valmistettiin yhdistelmäuuneilla, keittopadoilla ja painekeittokaapilla.  Samalla tutkittiin, miten erilaiset ruoanvalmistustavat vaikuttavat sähkön ja veden kulutukseen ja voidaanko toimintatapoja muuttamalla saada säästöjä energiankulutuksessa.

Mittaustulosten pohjalta voitiin todeta, että kokonaissähkönkulutus valmista ruokakiloa kohti laskettuna oli suurin yhdistelmäuuneissa. Sähkönkulutus oli melko sama riippumatta siitä, oliko yhdistelmäuunin toiminnoksi valittu kuivapaisto, yhdistelmä toiminto tai höyrykeitto ohjelma

Kiinnostava tieto oli keittopadan jäähdytystoiminnon kuluttaman veden määrä.  Laitevalmistajat suosittelevat jäähdytyslämpötilaksi 30 astetta.  Kun jäähdytyksen loppulämpötilan säädöksi valittiin vielä astetta 12 astetta matalampi lämpötila, kasvoi vedenkulutus jäähdytyksen aikana noin 4,5 litraa jokaista jäähdytettävää ruokakiloa kohti. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 300 kilon tuotantoerässä vettä kului 1350 litraa enemmän!

Tulokset osoittivat myös sen, että toiminnalla on väliä. Yhdeksi toiminnan kannalta tärkeäksi tekijäksi nousivat ruokaohjeet.  Toimivat ruokaohjeet mm. tehostavat työaikaa ja vähentävät laitteiden käyttöaikaa, mikä vastaavasti vähentää energiankulutusta.  Mikkelin keskussairaalan ravintokeskuksessa tehtyjen mittausten myötä saatiin käyttöön vakioituja ruokaohjeita, kun mittauksissa kirjattiin ruokiin käytettävät raaka-aineet sekä valmistusohjeet muistiin. Toimivan ohjeen myötä työaikaa saatiin säästymään jopa puoli tuntia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pätee siis ammattikeittiössäkin!

Energiatehokas ammattikeittiö- hanke alkoi vuonna 2012 ja päättyy kesäkuun 2014 lopussa. Hankkeen kautta on pystytty antamaan konkreettista tietoa siitä, minkä verran sähköä ja vettä eri ruoanvalmistustoiminnot kuluttavat. Lisäksi on pystytty todentamaan vaiheita, joissa on turhaa energiankulutusta.   

- Ei ole kyse siitä, ettei ammattikeittiöissä olisi halukkuutta toimia energiatehokkaasti. Yleensä on-gelman aiheuttaa esimerkiksi laitteiden väärä mitoitus ruokamääriin nähden. Usein on kyse myös siitä, että uusia laitteita ei osata vielä täysin hyödyntää, projektipäällikkö Tiina Tuovinen Mamkista toteaa.

Hankkeessa tutkimuskeittiöinä sekä yhteistyökumppaneina ovat mukana Mikkelin Urheilupuiston koulun keittiö, Anttolanhovin keittiö, Ravintola Talli, Mikkelin keskussairaalan ravintokeskus sekä Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata. Hanketta rahoittavat lisäksi EU Euroopan sosiaalirahasto, Vipuvoimaa EU: lta sekä Etelä-Savon Ely -keskus.

Lisätietoja

Tiina Tuovinen, projektipäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu, tiina.tuovinen@mamk.fi, 040 842 0505

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs