Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Maakaapelointi yleistyy – turvallisuusriskit huomioitava kaivutöissä

Energiateollisuus ry

Maakaapelointi yleistyy – turvallisuusriskit huomioitava kaivutöissä

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2015 klo 08:56
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Maakaapeleita asennetaan parhaillaan yli 8000 km vuodessa ja investointibuumi jatkuu vuoteen 2029 asti. Kaapeleita tulee entistä enemmän kaupunkien keskustojen ulkopuolelle ja jopa haja-asutusalueille, missä niihin ei ole aiemmin totuttu. Mikäli kaapelia vaurioitetaan kaivutöiden yhteydessä, aiheutuu vahingosta turvallisuusriskin lisäksi huomattavat kustannukset. Vuonna 2013 voimaan tullut laki velvoittaakin kaivutyöhön ryhtyjää selvittämään, sijaitseeko kaivualueella kaapeleita.

Sähköverkkoyhtiö on velvollinen toimittamaan kaivajalle maksutta tiedot työkohteen läheisyydessä sijaitsevista kaapeleista ja tarvittaessa sijainti käydään näyttämässä maastossa. Lisäksi työn suorittajalle annetaan tarpeelliset ohjeet vaaran välttämiseksi.

On tärkeää muistaa, että sähkökaapeleiden lisäksi myös muut maanalaiset rakenteet, kuten telejohdot ja vesijohtoputket, otetaan huomioon. Kaapeleiden sijainnin selvittäminen etukäteen kannattaa, koska kaapelin korjauskustannukset nousevat helposti tuhansiin euroihin.

Mikäli kaivutyötä tehdään alle metrin päässä kaapelista, tulee työ tehdä käsikaivuna. Jos kaivutilanteessa paljastuu yllättäen kaapeleita, asiasta tulee ilmoittaa välittömästi sähköverkkoyhtiöille ja pyytää ohjeita. Ilman verkkoyhtiön lupaa kaapeleihin ei pidä koskea eikä niitä saa siirrellä.

Jos kaikista varotoimenpiteistä huolimatta kaivutöissä käy vahinko, tulee kaapelin läheisyydestä poistua välittömästi. Turvallisin poistumistapa on tasajalkaa tai yhdellä jalalla loikkien, jotta vältetään hengenvaarallisen askeljännitteen syntyminen. Vahingosta on ilmoitettava välittömästi verkkoyhtiölle. Vaikka kaapeli ei olisi vahingon seurauksena näkyvästi vaurioitunut, tulee asiasta ilmoittaa verkkoyhtiölle. Esimerkiksi kova paine ja ohut viiltokin voi aiheuttaa kaapeliin piilevän vian.

Kampanja "Tiedä ennen kuin toimit!" nostaa esille turvallisuuden avainasiat sähköjohtojen läheisyydessä työskenneltäessä. Sen tavoitteena on muistuttaa, miten sähköjohtojen lähellä työskennellään turvallisesti mm. maanrakennus-, maanviljelys- ja puunkaatotöissä. Kampanja sisältää sekä herättävää että tietoa antavaa ja syventävää aineistoa.

Kampanjan nettisivuille osoitteeseen www.hengenvaara.fi on koottu videoita, turvaohjeita sekä aihetta taustoittavia artikkeleita. Lisäksi kampanja-aineistoon kuuluu ammattilaisille suunnattua koulutusmateriaalia sekä taskuun mahtuva turvallisuusesite.

 

Lisätietoja:
www.hengenvaara.fi
Asiantuntija Esa Niemelä puh. (09) 5305 2117

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs