Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Luonnonsuojeluliitto: Kasvupaketin rahoittaminen on helppoa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto: Kasvupaketin rahoittaminen on helppoa

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2014 klo 11:59
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto ehdottaa, että minihallitusneuvotteluiden kasvupaketti rahoitetaan kohdentamalla uudelleen ympäristölle haitallisia tukia, kuten liikenteen ja maatalouden tukia. Näin voidaan luoda osaamista ja työpaikkoja vihreään talouteen.

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan Alexander Stubbin johtamat minihallitusneuvottelut ovat tämän viikon keskiviikkona ja torstaina. Minihallitusneuvotteluissa käydään läpi Kataisen vuoden 2011 kesällä aloittaneen hallituksen hallitusohjelma.

Hallituspuolueet ovat ehdottaneet keskusteluihin omia lähtökohtiaan. Yksi keskeinen esille noussut vaatimus on kasvupaketin koon kasvattaminen. Uudistunut hallitus yrittää löytää keinoja työttömyystilanteen helpottamiseen ja yritysten tukemiseen.

Ympäristölle haitallisista tuista karsittavaa yli 3 miljardia euroa

Hallituksen kevään kehysriihessä koottiin 600 miljoonan euron kasvupaketti, jolla rahoitetaan muun muassa kasvuyrityksiä, liikennehankkeita ja yliopistoja.

- Kevään kehysriihessä myös karsittiin hallitusohjelman mukaisesti ympäristölle haitallisista tuista, mutta päätökset jäivät puolitiehen ja lopulta ympäristölle haitallisia verotukia karsittiin vain noin 250 miljoonan euron verran, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Karsittavaa kuitenkin riittäisi valtiovarainministeriön arvion mukaan päälle kolme miljardia euroa. Lisäksi VM ilmoitti viime vuonna, että tällä hallituskaudella tehtyjen poliittisten päätösten takia ympäristölle haitallisiin tukiin käytettävien verovarojen määrä on kasvanut.

- Talouskriisin vuoksi resurssit on käytettävä kestävän talouden ja vähähiilisen yhteiskunnan rakentamiseen. Samalla voidaan luoda kilpailukykyä ja tukea vihreää taloutta investoimalla esimerkiksi puhtaaseen teknologiaan, Yrjö-Koskinen sanoo.

Suomen otettava myönteinen kanta energiatehokkuustavoitteeseen

Teollisuudessa energian tehokkaampi käyttö tarjoaisi suuria investointimahdollisuuksia ja säästäisi energiaa. Suomen kannattaisi kannustaa energiansäästöön budjetillaan ja ottaa myönteinen kanta EU:n jäsenmaita sitovaan energiatehokkuustavoitteeseen.

- Minihallitusneuvottelujen kasvupaketti olisi helppo rahoittaa kohdentamalla uudelleen ympäristölle haitallisia tukia. Esimerkiksi turpeen alempaan verokantaan kulutetaan vuosittain 129 miljoonaa euroa ja lentoliikenteen verottomuuteen 63 miljoonaa euroa.

Suurin ongelma ilmastolle ja luonnolle ovat nykyiset liikenteen, energian ja maatalouden tuet. Suomessa käytetään kestävälle kehitykselle haitallisiin tukiin jopa 4,5 miljardia euroa vuodessa. Suomi ja Euroopan unioni ovat sitoutuneet haitallisten tukien lopettamiseen.

Lue lisää ympäristölle haitallisista tuista täältä: www.haitallisettuet.fi

Lisätiedot:

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen, eero.yrjo-koskinen@sll.fi, puh: 050 347 8778

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Laura Rantanen, tiedottaja
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs