Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Juvan kaukolämmöntuotannossa viimeisetkin raskaat polttoöljyt vaihtuvat kotimaisiin puupelletteihin

Suur-Savon Sähkö Oy

Juvan kaukolämmöntuotannossa viimeisetkin raskaat polttoöljyt vaihtuvat kotimaisiin puupelletteihin

Tiedote.
Julkaistu: 02.07.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suur-Savon Sähkö Oy

Juvalla Tirrolan lämpökeskuksessa käynnistetään parhaillaan uutta pelletinpolttojärjestelmää. Aikaisemmin raskasta polttoöljyä käyttänyt lämpökeskus käyttää nyt kokonaan kotimaista biopolttoainetta.

– Konsepti on edistyksellinen ja Suur-Savon Sähkö on toteuttamassa sitä ensimmäisten joukossa, kertoo projektin vetäjä, tuotantopäällikkö Harri Karhu. – Lämpökeskuksen vanhan öljypolttimen tilalle vaihdettiin pellettipoltin. Olemassa olevan öljykattilan hyödyntäminen pellettipolttimen kanssa on uuden laitoksen rakentamiseen verrattuna huomattavasti edullisempi ratkaisu. Vastaavia referenssejä on Suomessa vasta muutamia. Tirrolassa järjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön ja ensivaikutelmat ovat myönteiset.

Projektin toteutus on nopea ja kevyt. Laitteiden toimitussopimus allekirjoitettiin helmikuussa. Perustustyöt aloitettiin huhtikuussa ja järjestelmän käyttöönotto on kesä–heinäkuun vaihteessa. Näkyvimpänä muutoksena näkyvät pihalle nousseet korkeat pelletin varastosiilot.

Juvan kaukolämpö tuotetaan lähes kokonaan kotimaisilla biopolttoaineilla

Tirrolan lämpökeskus on yksi kolmesta Juvan kaukolämpöä tuottavista laitoksista. Suurin on leijupetitekniikkaan perustuva 8 MW Puutarhatien lämpökeskus, joka tuottaa Juvan kaukolämmöstä noin 92 prosenttia. Se käyttää polttoaineena jyrsinturvetta ja puuhaketta. Loppu lämpö tuotetaan Tirrolassa sekä huippukulutuksen aikana myös Vehmaan lämpökeskuksessa, joka käyttää edelleen raskasta polttoöljyä.

– Tirrolan lämpökeskuksen pelletinpolttojärjestelmän käyttöönoton jälkeen Juvan kaukolämpö tuotetaan lähes kokonaan kotimaisella biopolttoaineella. Lämpötilaltaan normaalina vuonna kotimaisen biopolttoaineiden osuus tulee olemaan noin 97–98 prosenttia, joka on sama kuin biopolttoaineiden osuus kaukolämmön tuotannossa koko Suur-Savon Sähkön alueella. Lopulliseen lukemaan Juvalla vaikuttaa talven ankaruus eli tarvitaanko Vehmaan lämpökeskusta tuotannon tueksi vai ei, selventää Karhu. 

– Nyt kerätään kokemuksia. Jos järjestelmä on toimiva, sitä sovelletaan Suur-Savon Sähkön muissakin lämpökeskuksissa. Investointi on Suur-Savon Sähkön strategian ja ympäristötavoitteiden mukainen. Raskaan polttoöljyn vähentämisellä on merkittävät ympäristövaikutukset, myös lähialueella. Kotimaisen biopolttoaineen käyttö tuo myös työpaikkoja maakuntaan.

Tirrolan lämpökeskuksen investoinnin faktat:

  • Teho 2 MW
  • Laitoksen lämmöntuotanto 2 000–2 500 MWh vuodessa.
  • Vuotuinen puupelletin käyttö 750–940 irtokuutiometriä.
  • Raskaan polttoöljyn käyttö vähenee 200–250 tonnia vuodessa.
  • Hiilidioksidipäästöt vähenevät 670–835 tCO2/a.
  • CO2 päästöjen väheneminen vastaa 300–350 henkilöauton vuotuista päästöä.
  • Rikkipäästöt vähenevät noin 4,6–5,8 tSO2/a.
  • Investointikustannus n. 280 000 €.

 

Lisätietoja:      

tuotantopäällikkö Harri Karhu, p. 0400 756 280. harri.karhu@sssoy.fi

liiketoimintajohtaja Heikki Tirkkonen, p. 040 580 7425. heikki.tirkkonen@sssoy.fi

Kutsumme median edustajat tutustumaan Tirrolan lämpökeskukseen tänään torstaina 2.7.2015 klo 10.00. Osoite Teollisuustie 4 B, Juva. Liiketoimintajohtaja Heikki Tirkkonen ja tuotantopäällikkö Harri Karhu esittelevät pelletinpolttojärjestelmää ja kertovat projektista tarkemmin.

Suur-Savon Sähkö on energiakonserni, joka myy ja tuottaa energiaa sekä huolehtii sen toimituksesta Päijänteen itäpuolisella Järvi-Suomen alueella. Konserni toimittaa sähkö- ja lämpöenergiaa yli 100 000 asiakkaalle yhteensä 2 500 GWh vuodessa. Konsernin liikevaihto on 170 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 270.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs