Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Ilman vuosi 2013 ei saa mennä savuna ilmaan

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ilman vuosi 2013 ei saa mennä savuna ilmaan

Tiedote.
Julkaistu: 07.01.2013 klo 14:11
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Kahdeksantoista eurooppalaista ympäristö-, terveys- ja kuluttajajärjestöä vaatii ilman epäpuhtauksille tiukempia raja-arvoja ja päästökattoja sekä lainsäädännön porsaanreikien tukkimista. Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii kunnianhimoisia ilmansuojelutoimia erityisesti ympäristöministeri Ville Niinistöltä sekä työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta.

Suomen luonnonsuojeluliitto lähetti tänään, Ilman vuoden 2013 alussa, ympäristöministeri Ville Niinistölle sekä työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle ilmanlaadun parantamiseen tähtäävät tavoitteet. Liitto vaatii päättäväistä puuttumista ilmanlaatuongelmiin sekä kansallisella että EU-tasolla.

Julistamalla vuoden 2013 Ilman vuodeksi EU:n ympäristökomissaari Janez Potočnik on nostanut Euroopan ilmanlaatupolitiikan rimaa alkaneelle vuodelle. EU:n ympäristöneuvostossa tarvitaan Suomen tukea riittävän enemmistön saamiseksi, jotta tulevat EU-lainsäädäntöprosessit johtavat ilmanlaadun paranemiseen.

Vuonna 2013 EU:n täytyy järjestöjen mielestä lopultakin asettaa kunnianhimoiset raja-arvot sekä päästökatot kaikille ilman epäpuhtauksille. Näiden on sisällettävä myös noki ja typpimonoksidi, jotta ilmanlaatulainsäädännön jälkeenjääneisyys korjataan.

“Jotkin EU:n päästöraja-arvot ovat löyhempiä kuin YK:n Maailman terveysjärjestön WHO:n arvot”, muistuttaa Pertti Sundqvist Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Tiukempien raja-arvojen sekä päästökattojen lisäksi tarvitaan ilmanlaadun ja päästöjen mittaamista sekä säädösten parempaa noudattamista. Ilmanlaadun parantamiseksi on jo nyt olemassa tehokkaita ja halpoja keinoja, joiden positiiviset vaikutukset on tieteellisesti todistettu.

”Miksi kaikkia toimia ilmanlaadun parantamiseksi ei ole otettu käyttöön? Ilman epäpuhtaudet aiheuttavat astmaa, sydän- ja verisuoni- sekä keuhkosairauksia, joista aiheutuu vuosittain lähes 2000 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Ilman epäpuhtaudet alentavat myös luonnon monimuotoisuutta ja edistävät ilmastonmuutosta. Ilman epäpuhtauksien aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat tulevat kalliiksi yhteiskunnalle”, ihmettelee puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ilmanlaadusta huolissaan olevat kansalaisjärjestöt ovat listanneet Uuden Vuoden -kortissaan tavoitteet, jotka ilmanlaadusta kansallisella ja Euroopan tasolla vastaavien poliitikkojen tulee toteuttaa.

“Ilma ja ilman epäpuhtaudet eivät pysähdy valtioiden rajoilla. Tiukemmat ilmanlaatustandardit ilmaisevat eurooppalaisen käsityksen rajat ylittävästä vastuustamme sekä ihmisistä että luonnosta”, sanoo Pertti Sundqvist.

 

Lisätietoja:

Ilman vuoden 2013 tavoitteet (myös luettelo allekirjoittajista 13 eri EU-maasta):
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/ilman-vuoden-2013-tavoitteet

Tietoa järjestöjen vaatimuksista:
Pertti Sundqvist, Suomen luonnonsuojeluliitto, Uudenmaan piirin puheenjohtaja, puh. 050 432 8281, pertti.sundqvist@sll.fi

Yleistä tietoa ilmansaasteiden terveysvaikutuksista:
Timo Lanki, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 029 524 6326.

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ympäristöjärjestö. Sen toiminta kattaa koko maan Ahvenanmaata lukuunottamatta.

__
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs