Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » ET:n puheenjohtaja Lauri Virkkunen liittokokouspäivän infossa 17.11.2011: Energiaomavaraisuuden kasvattaminen vahvistaa Suomen kauppatasetta ja huoltovarmuutta

Energiateollisuus ry

ET:n puheenjohtaja Lauri Virkkunen liittokokouspäivän infossa 17.11.2011: Energiaomavaraisuuden kasvattaminen vahvistaa Suomen kauppatasetta ja huoltovarmuutta

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2011 klo 12:30
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Suomen on pyrittävä vähentämään riippuvuuttaan tuontienergiasta kasvattamalla määrätietoisesti energiaomavaraisuutta, Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen sanoi avatessaan ET:n syysseminaarin torstaina 17.11. Finlandia-talossa. Nykyistä suurempi energiaomavaraisuus vahvistaisi Virkkusen mukaan Suomen kauppatasetta ja huoltovarmuutta

Suomen energiankulutuksesta noin 70 prosenttia on tuontienergiaa, josta suurin osa koostuu fossiilisista polttoaineista, öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta. Sähkön nettotuonnilla katetaan 10–15 prosenttia vuotuisesta sähkönhankinnasta.

– Kotimaisten energialähteiden käyttö erityisesti sähkön ja lämmön tuotannossa on suotavaa mm. siksi, että niiden suorat ja välilliset työllisyysvaikutukset, verotulot ja muut yhteiskunnalliset hyödyt jäävät Suomeen. Kotimaiset polttoaineet ovat myös hinnaltaan vakaampia kuin fossiiliset tuontipolttoaineet. Onkin vaikea ymmärtää julkisuudessa esitettyjä tavoitteita, joiden mukaan turpeen käytöstä tulisi luopua energiakäytössä kokonaan, Virkkunen toteaa.

Turpeen energiakäytön alasajon perustelut eivät ole kestäviä myöskään ilmastopoliittisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Turpeen energiakäyttö kuuluu noin 95 prosenttisesti päästökauppajärjestelmän piiriin. Sen ulkopuolella ovat ainoastaan pienet kaukolämmön erillistuotantolaitokset.

– Päästökauppajärjestelmä toimii siten, että päästöille asetetaan EU-laajuinen katto, johon päästöt rajoittuvat. Turpeen käyttö taikka sen käyttämättömyys päästökauppaan kuuluvan energiantuotannon piirissä ei vaikuta EU:n päästöjen kokonaismäärään.

– Energiaomavaraisuuteen kuuluu myös riittävä kotimainen säätövoima, jonka tarve kasvaa merkittävästi tuulivoiman kasvun myötä. Uusiutuvana ja helposti säädettävänä tuotantomuotona vesivoima muodostaa tuulivoiman kanssa synergisen, toisiaan tukevan parin. Vesivoiman kehittämistä ei siis pidä unohtaa, vaan Suomen on syytä huolehtia myös säätövoiman omavaraisuudesta ja siten sähköjärjestelmämme luotettavuudesta pitkällä aikavälillä, Lauri Virkkunen korostaa.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Lauri Virkkunen; puh. (09) 693 061

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs