Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » ET hallitusohjelmasta: Tavoite korvata fossiilista tuontienergiaa kustannustehokkaasti kannatettava – yllättävät muutokset tuki- ja verojärjestelmiin heikentävät investointiedellytyksiä

Energiateollisuus ry

ET hallitusohjelmasta: Tavoite korvata fossiilista tuontienergiaa kustannustehokkaasti kannatettava – yllättävät muutokset tuki- ja verojärjestelmiin heikentävät investointiedellytyksiä

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 15:52
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Energiateollisuus pitää hyvänä hallitusohjelman tavoitetta korvata fossiilista tuontienergiaa kustannustehokkaasti puhtaalla ja uusiutuvalla kotimaisella energialla sekä parantaa näin vaihtotasetta ja energiaomavaraisuutta. On tärkeää, että hallitus pitää näin oven avoinna mahdollisille uusille ydin-, vesivoima- ja bioenergiaan perustuville päästöttömille ja vähäpäästöisille investoinneille, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Tavoite uusiutuvan energian osuuden nostamisesta yli 50 prosenttiin 2020-luvulla on kunnianhimoinen. On välttämätöntä, että tähän ohjatessa hallitus pitää kiinni kirjaamistaan teknologianeutraaliuden ja kustannustehokkuuden periaatteista.

Kirjaukset hallinnollisten menettelyiden, kuten lupa- ja valitusprosessien, sujuvoittamisesta ovat Naukkarisen mukaan myös tervetulleita. Toivottavasti niiden toimeenpano käynnistyy välittömästi.

– Investointien toteutumisen edellytyksenä on kuitenkin ennustettava ja pitkäjänteinen politiikka, mikä tarkoittaa johdonmukaisuutta myös tuki- ja verolinjauksissa. Hallituksen esittämä leikkaus tuulivoiman tukeen ja esimerkiksi verotukseen kohdistuvat kiristykset ovat tässä mielessä erittäin valitettavia.

Hallitusohjelman kirjaukset polttoaineiden valmisteverojen korotuksista ja mahdollisesta myöhemmästä sähköveron korotuksesta heikentävät kansalaisten ostovoimaa ja elinkeinoelämän kilpailukykyä. Energiateollisuus on erityisen huolissaan yhteistuotannon vaikeasta tilanteesta. Energiatehokas yhteistuotanto on yksi toimivan ja kansainvälisesti kiitellyn energiajärjestelmämme kulmakivistä. Toivommekin, että hallitus vielä harkitsee päätöstään yhteistuotannon hiilidioksidiveron alennuksen poistosta, sillä se heikentäisi CHP:n kilpailukykyä entisestään, Naukkarinen painottaa. 

– Energiapolitiikan suunnasta saavutettiin kaikkien eduskuntapuolueiden kesken selkeä yksimielisyys viime vuonna työnsä päättäneessä parlamentaarisessa energia- ja ilmastokomiteassa (ns. PEIKKO). Komitea alleviivasi linjauksissaan johdonmukaisuutta sekä asetti tavoitteita vuodelle 2050. On tärkeää, että hallituksen tulevat energia- ja ilmastopoliittiset linjaukset ovat yhdenmukaisia tämän laajan poliittisen yhteisymmärryksen kanssa.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, Energiateollisuus ry, puh. 050 60 772

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs