Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Ensimmäiset suomalaiset vesivoimalat EKOenergian piiriin

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ensimmäiset suomalaiset vesivoimalat EKOenergian piiriin

Tiedote.
Julkaistu: 25.06.2014 klo 13:26
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Ristijärven Pyhännänkoski ja Noormarkun Makkarakoski ovat ensimmäiset suomalaiset vesivoimalaitokset, joiden sähköä voidaan jatkossa myydä koko Euroopaan EKOenergia-merkittynä. Voimalaitosten sähkö kaupattaneen kuitenkin Suomen rajojen sisäpuolella, sillä EKOenergia-kelpoisuutta hakenut Ekosähkö Oy myy sähköä vain Suomessa.

EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton aloitteesta syntynyt kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle. Miltei samalla nimellä toiminut vanha suomalainen Ekoenergia-merkki sähkölle sulautui uuteen eurooppalaiseen merkkiin 1.1.2014. Uudistunutta merkkiä hallinnoi 34 ympäristöjärjestöä 26:ssa eri Euroopan maassa. Merkin sihteeristö työskentelee Helsingissä, Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimiston yhteydessä. Toimisto muutti kesäkuun lopulla uusiin tiloihin Helsingin Lauttasaareen.

– Uuden merkin tiukemmat kriteerit ovat saaneet vanhassa suomalaisessa merkissä mukana olleet sähköyhtiöt miettimään vesisähkön myyntiä uudelta kantilta. Uusien kriteerien mukaan jokaisen mukaan hyväksytyn energiayhtiön tulee sitoutua toimenpiteisiin, joilla niiden hallinnassa olevien vesivoimaloiden ympäristövaikutuksia vähennetään, kertoo ekoenergiavastaaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Tiukentuneiden kriteerien vuoksi Pohjois-Karjalan Sähkö ja Kokkolan Energia ovat ilmoittaneet lopettavansa ympäristömerkityn sähkön myynnin.

Pyhännänkosken voimalaitokselle EKOenergia-kelpoisuuden tuonut toimenpide on joen ekologisempi säännöstely. Voimalaitosta on vuodesta 2004 alkaen vapaaehtoisesti säännöstelty ekologisten suositusten mukaan, jotka pienentävät voimalaitoksen tuottoa. Nyt suosituksia on Suomen luonnonsuojeluliiton avulla päivitetty ja tiukennettu.

Uudet säännöstelytavat ehkäisevät Iso-Pyhäntäjärven ja Hiisijoen rantojen eroosiota ja jään painumisen vesieliöille aiheuttamia haittoja. Parantunut säännöstely auttaa myös hauen ja siian kudun onnistumisessa. Sopimuksella varmistetaan, että vesilintujen pesintäaikana järven vedenpinta ei nouse ja huuhdo rantalinnuston pesiä mukanaan. Uudistuksesta hyötyviä lintulajeja ovat muun muassa kuikka, silkkiuikku, nokikana, tukkasotka, ruskosuohaukka ja useat lokkilinnut.

Uudet kriteerit ovat vauhdittaneet myös kalatieneuvotteluja.

– Neuvottelemme parhaillaan useiden eri kalateiden rakentamisesta eri puolilla Suomea. Neuvottelut eivät ole aina helppoja, sillä ympäristöinvestoinnit lisäävät usein voimalaitosten kustannuksia. Yhtälö on hankala, jos energiayhtiöiden asiakkaat valitsevat sähköntoimittajan pelkästään hinnan ja uusiutuvan energian perusteella. On tärkeää vaatia myös uusiutuville energiamuodoille EKOenergian kestävyyskriteerejä. Tämä edistää myös kalateiden syntymistä voimalaitoksiin, kertoo Riku Eskelinen.

 

Taustatietoja:

Ekosähkö Oy:n lisäksi EKOenergiaa Suomessa kotitalouksille myyvät Energiapolar, Etelä-Savon Energia, Forssan Energia, Fortum Markets, Lappeenrannan Energia, Nordic Green Energy, Porvoon Energia, Tammisaaren Energia ja Vattenfall. Näiden lisäksi suuremmat kuluttajat voivat ostaa EKOenergiaa Scandemilta, ECOHZilta, Energiameklareilta, Bischoff & Ditzeltä ja GreenStreamilta. Kannattaa huomata, että yleensä vain osa yritysten myymästä sähköstä (uusiutuvastakin) on EKOenergia-merkittyä.

 

Lisätiedot:

Riku Eskelinen, EKOenergia, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. +358 50 572 7782, riku.eskelinen@sll.fi

EKOenergian sihteeristön ja Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimiston uusi osoite:
Itälahdenkatu 22B, 00210 HELSINKI

EKOenergia-logot median käyttöön: www.ekoenergy.org/fi/about-us/logo/

www.ekoenergia.fi

Liitteenä maksuton kuva Noormarkun Makkarakosken vesivoimalasta (kuva: Ekosähkö Oy)

 

 

Liitetiedostot

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi, puh. 050-564 2283

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs