Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Datakeskusten standardisoinnin työryhmä kokoontuu Helsingissä

SFS

Datakeskusten standardisoinnin työryhmä kokoontuu Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2016 klo 13:29
Julkaisija: SFS

Datakeskusten energiatehokkuutta parantavia standardeja laativa kansainvälinen työryhmä kokoontuu Helsingissä 3.–7. lokakuuta 2016.

Suomen johdolla työryhmässä laaditaan ERF-standardiehdotusta. ERF (Energy Reuse Factor) on yksinkertainen metodi, jolla voidaan raportoida datakeskusten käyttämän energian kierrätystä. Aloite kansainvälisen standardin laadinnasta tehtiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n seurantaryhmästä SR 311 Resurssitehokkaat datakeskukset. Standardin arvellaan valmistuvan ensi vuonna.

Datakeskusten energiankäyttö

Datakeskukset käyttävät arvion mukaan 1,5–3,0 % kaikesta maailmassa tuotetusta energiasta. Lähes kaikki datakeskusten käyttämä sähköenergia muuttuu prosessin aikana lämpöenergiaksi. Lämpöä osataan jo hyödyntää esimerkiksi lähiseudun asuintalojen lämmitykseen, mutta monissa datakeskuksissa ylimääräisen lämpöenergian mahdollisuudet jäävät käyttämättä. Hukkaan heitetty energiamäärä voi kasvaa hyvinkin suureksi, ellei asiaan kiinnitetä huomiota; on arvioitu, että vuonna 2020 datakeskusten päästöt ovat suuremmat kuin lentoliikenteen hiilidioksidipäästöt.

Standardeja käyttämällä datakeskukset voivat luotettavasti osoittaa hyödyntävänsä tuottamaansa lämpöenergiaa. Paitsi että se säästää ympäristöä, myös datakeskukset hyötyvät energian talteenotosta esimerkiksi myymällä energiaa ja alentamaan siten tuotanto- ja lämmityskustannuksiaan.

Standardisointityötä koordinoi ISO/IEC:n komitea

Komitea ISO/IEC JTC 1 SC 39 Sustainability for and by information technology ja sen kaksi työryhmää laativat standardeja, joilla tuetaan tietotekniikan ympäristönäkökulmat huomioivaa kehitystä, toimintaa ja johtamista. Nyt Suomessa kokoontuva työryhmä WG 1 keskittyy datakeskusten energiatehokkuuteen. ERF-standardin lisäksi tekeillä on muitakin energiankäytön mittaukseen liittyviä standardeja. Komitean SC 39 WG 2:ssa laadittavissa standardeissa painottuu kestävän kehityksen näkökulma tietojärjestelmissä.

Suomen Standardisoimisliitossa järjestettävään kokoukseen osallistuu yli 20 datakeskusalan edustajaa yhdeksästä maasta. Suomalaisten lisäksi mukana on asiantuntijoita esimerkiksi ranskalaisista, japanilaisista, eteläkorealaisista ja yhdysvaltalaisista yrityksistä.

Lisätietoja:

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, asiantuntija Elina Huttunen, elina.huttunen@sfs.fi, 040 356 8003

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry on keskusjärjestö, joka edistää maassamme standardisointia ja standardien hyödyntämistä. SFS laatii, vahvistaa, julkaisee ja myy standardeja. SFS:ssä on jäseninä elinkeinoelämän järjestöjä sekä Suomen valtio. Standardisoimisliitto on jäsenenä kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa (International Organization for Standardization) ja eurooppalaisessa standardisoimisjärjestössä CENissä (European Committee for Standardization). www.sfs.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs