Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Ammattikeittiöille säästöjä sähkön- ja vedenkäytön seuraamisesta

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Ammattikeittiöille säästöjä sähkön- ja vedenkäytön seuraamisesta

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2013 klo 09:00
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Energiatehokkuuden parantaminen ja energian käytön vähentäminen mahdollistavat ammattikeittiöille merkittäviä säästöjä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa on kartoitettu ammattikeittiöiden mahdollisuuksia seurata sähkön ja veden käyttöä. Opas energiamittausjärjestelmän hankkimiseen ilmestyy syyskuun alussa.

Ammattikeittiöt kuluttavat vuodessa sähköenergiaa 65 miljoonan euron edestä, noin 641 gigawattituntia, joka vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin vuotuista sähkönkulutusta. Lisäksi ammattikeittiöissä käytetään huomattavat määrät puhdasta vettä ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa.

Energiakäytön vähentäminen edellyttää käytetyn sähköenergian ja vedenkulutuksen mittaamista, uusien tavoitteiden asettamista ja toimintatapojen muutoksia. Yksittäisen ruokalajin osalta säästyvät rahamäärät ovat senttejä, mutta koko vuotta tarkasteltaessa puhutaan jo erilaisista luvuista – isojen ammattikeittiöiden kohdalla jopa tuhansista euroista.

- Energiamittausjärjestelmä toki maksaa, mutta se on myös edellytys säästöjen syntymiselle. Jos sähkön ja veden kulutusta ei pystystä mittaamaan, ei pystytä myöskään valitsemaan energiataloudellisempia toimintatapoja, lehtori, projektipäällikkö Tiina Tuovinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta sanoo.

Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimushanke Ruokapalvelujen energiatehokkuudesta ja prosessien kehittämisestä kilpailukykyä – Ekoälykäs keittiö -toimintamallin rakentaminen on etsinyt keinoja kestävän kehityksen edistämiseen ammattikeittiöissä. Osana hanketta julkaistaan opas avuksi ammattikeittiöille energianmittausjärjestelmän hankinnassa. Energianmittausjärjestelmän hankintaopas ammattikeittiöille – Sähköenergian ja vedenkulutuksen seuranta osaksi ammattikeittiön energiatehokkuutta -opas sopii myös perustietopaketiksi asiasta kiinnostuneille ruokapalvelualan ammattilaisille ja opiskelijoille. Mikkelin ammattikorkeakoulu hankki Ravintola Tallin opetuskeittiöön kokonaisenergiankulutusta mittaavan järjestelmän keväällä 2012. Syyskuun alussa ilmestyvässä oppaassa on hyödynnetty myös näihin kokemuksiin liittyvää tietoa.

Oppaassa kerrotaan suomalaisten ammattikeittiöiden sähkön ja veden kulutuksesta, energiate-hokkaasta toiminnasta ja kulutuksen mittaamisesta. Oppaassa myös kuvataan mittausjärjestelmän hankinta käytännön kokemusten kautta. Oppaan on kirjoittanut lehtori Teija Rautiainen Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

 

Lisätietoja ja pyynnöt oppaista

Tiina Tuovinen, lehtori, hankkeen projektipäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu,

p. 040 842 0505, tiina.tuovinen@mamk.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs