Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Älykäs lämmityksen säätö säästi 15 prosenttia lämmityskustannuksista

Oulun ammattikorkeakoulu

Älykäs lämmityksen säätö säästi 15 prosenttia lämmityskustannuksista

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2012 klo 08:12
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Tekniikan yksikön Raahen kampuksen ELKE-hankkeessa (Energiansäästöä langatonta mittaustekniikkaa kehittämällä) toteutettu kokeilu osoittaa kiistattomasti, että uusi lämmityksen ohjaus on alentanut lämmönkulutusta noin 15 prosentilla. Lämmityskustannusten säästö kolmen kuukauden aikana oli noin 1 600 euroa Raahen nykyisellä kaukolämmön hinnalla, 45 euroa megawattitunnilta.

Hankkeen yhtenä kumppanina on Raahen Seudun Asuntosäätiö. Hanke on toteuttanut mittauksia asuntosäätiön autonlämmityspaikkojen ja ilmastoinnin tuloilman lämmityksen sähkönkulutuksesta kevättalvesta 2011 lähtien. Tämän vuoden elokuussa yhdessä asuntosäätiön mittauskohteessa otettiin käyttöön uusi lämmityksensäätöjärjestelmä, joka käyttää hyväkseen langatonta sensoriverkostoa lämpötilojen seurantaan ja sääennusteita lämmitystarpeen ennakointiin.

Kun sää talvella nopeasti lauhtuu, pelkästään lämpötilojen seurantaan perustuva lämmityksen ohjaus reagoi liian myöhään ja sisälämpötila nousee tarpeettomasti. Vastaavasti ulkolämpötilan laskiessa nopeasti lämmitys ei ehdi reagoimaan ja sisälämpötila aluksi laskee, minkä varalle huoneistojen keskilämpötilaa joudutaan pitämään tarpeettoman korkeana. Sääennusteet huomioiva lämmityksen ohjaus reagoi tuleviin säätilan muutoksiin ajoissa, jolloin asumislämpötilan vaihtelu pienenee ja asumisviihtyvyys paranee. Samalla säästyy huomattavasti lämmitysenergiaa.

Älykäs lämmityksen säätöjärjestelmä on käytössä Raahessa Ollinsaarentiellä viisi kerrostaloa käsittävässä kohteessa, jossa on yhteensä 70 asuntoa. Asuntojen lämpötilaa seurataan kymmenellä lämpötila- ja kosteusanturilla, jotka on yhdistetty langattomaksi sensoriverkoksi. Lämmityksen ohjauksessa huomioidaan sääennusteet, jotka nykyisin varsin luotettavasti kertovat lähituntien sään.

Ollinsaaren kokeilukohteessa kolmena edellisvuotena mitatut marraskuun sääkorjatut lämmönkulutukset ovat vaihdelleet vain yhden prosentin suuruusluokassa. Tänä vuonna sääkorjattu lämmönkulutus aleni 15 prosentilla kolmen edellisvuoden keskiarvoon verrattuna. Tämän vuoden syys-, loka- ja marraskuu olivat kaikki selvästi kylmempiä kuin viime vuonna. Kokeilukohdetta lähellä olevassa kolmen kerrostalon vertailukohteessa syys-marraskuun lämmönkulutus oli tänä vuonna 16 prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna, kun älykkään säätöjärjestelmän kokeilukohteessa lämmönkulutus edellisvuoteen verrattuna laski yhdellä prosentilla.

Energianmittaukseen ja säätöön liittyvä teknologia kehittyy nopeasti. Asuntosäätiön uuden lämmityksen ohjausjärjestelmän laitetoimittaja on Wisepro Oy, joka on myös yksi ELKE-hankkeen kumppaniyrityksistä.

Lisätietoja

Alpo Kekkonen, projektipäällikkö, 050 317 4905, alpo.kekkonen@oamk.fi
Matti Hummastenniemi, toimitusjohtaja, Raahen Seudun Asuntosäätiö, 050 557 3002, matti.hummastenniemi@rsa.fi
Janne Känsäkoski, toimitusjohtaja, Wisepro Oy, 044 343 0457, janne.kansakoski@wisepro.fi

elke.oamk.fi

Kuvateksti: Raahessa Ollinsaarentiellä sijaitsevan kokeilukohteen kerrostaloissa tehtiin säästöä lämmityskustannuksissa. Kuva: Susanna Halonen.

Liitetiedostot

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs